En pensioneret Bombardier CRJ-900 fra estiske Nordica er transporteret til et slovensk hotel. Foto: 24ur.com

Nordica-fly har endt sine dage på slovensk hotel

En pensioneret Bombardier CRJ-900 fra det estiske flyselskab Nordica er blevet transporteret til et slovensk hotel, hvor det skal indgå som en del af tilbuddet for overnatning.

Aflagte fly er gennem tiden blevet brugt til forskellige ting som eksempelvis en museumsattraktion eller sågar en attraktion for dykkere.

I Slovenien har et hotel valgt at få fingrene i et pensioneret passagerfly, der fremover skal fungere som en del af hotellet. Det er en Bombardier CRJ-900, som har fløjet for det estiske flyselskab Nordica. Flytypen har plads til 90 passagerer, men fremover vil der altså udelukkende gå hotelgæster om bord.

Flyet blev i midten af november transporteret fra Sloveniens største lufthavn, Ljubljana Jože Pučnik Airport – også kendt som Brnik Airport – til Novo Mesto. Vingerne var afmonteret flykroppen, og begge dele blev transporteret på lastbiler med specialtrailere. Det skriver det slovenske medie 24ur.com.

Turen fra lufthavnen begyndte fredag den 13. november 2020 klokken 20, og en time og 55 minutter senere ankom lastbilerne til Hotel Dolenj’c efter en vellykket transport.

Udfordrende 90-graders drej
Bombardier-flyets krop var 35 meter langt, og den totale længde af traileren var 40 meter. Lastbilerne var fra et lokalt Novo Mesto-lastbilfirma, og medarbejderne havde visse udfordringer med den lange last undervejs på særligt sidste del af turen.

Rejsen fra lufthavnen til hotellet bød nemlig på et par skarpe 90-graders sving. Baghjulene på traileren kunne styres fra en varevogn, der kørte lige bag lastbilen. ”Jeg betjente simpelthen hjulene med en fjernbetjening med en hastighed på fem kilometer i timen,” siger Zvone Struna fra lastbilfirmaet.

Både flykroppen og de 30 meter lange vinger nåede ubeskadiget frem til hotellet, hvor ejer Franc Rifelj var ganske tilfreds med præstationen. Bombardier CRJ-900-flyet fra Nordica bliver det andet aflagte fly på det slovenske hotel, der ikke har travlt med at få ombygget flyet til hotelværelser som følge af coronasituationen.

Aflagt fly har fløjet for SAS
Det aflagte passagerfly, der fremover skal være en del af det slovenske hotel, stammer altså fra estiske Nordica. På siden af flyet er der både LOT Polish Airlines- og Nordica-bemaling, da det har været opereret af det polske flyselskab. Nordica er desuden leverandør til SAS via datterselskabet Xfly, som tidligere hed Regional Jet.

Registreringen på det kommende slovenske hotelfly er efter alt at dømme ES-ACI, og Bombardier-flyet er kun 14 år gammelt. Data på Flightradar24.com og planespotters.net viser, at flyet blev sendt til opbevaring i Ljubljana Jože Pučnik Airport den 15. september 2020, og det er således formentlig dette fly, der nu har endt sine dage på det slovenske hotel.

Fra juli 2006 til februar 2017 havde flyet registreringen EC-JTT, hvor det fløj for spanske Air Nostrum – herunder som leverandør til SAS fra marts til september i 2016.

 

Relaterede artikler:

Coronasmitte hos LOT-direktør udsætter aftale med Nordica

SAS-leverandør: Statsstøtte går til at dække tab

Airbus-fly i havet ud for tyrkisk badeby