Kontroltårnet i Finavias Helsinki Airport. Foto: Valentin Hintikka

Nordisk lufthavn kåret som Europas bedste

Helsinki Airport vinder prisen som Europas bedste lufthavn i ACI’s årlige undersøgelse. Den finske lufthavn vinder også pris i helt ny priskategori.

Helsinki Airport er Europas bedste lufthavn i kategorien af lufthavne med 15-25 millioner passagerer. Den konkluderer lufthavnenes internationale brancheorganisation Airports Council International (ACI) i sin årlige undersøgelse Airport Service Quality Award (ASQ), som er baseret på spørgeskemaundersøgelser blandt passagerer i lufthavne verden over i 2020.

”At betjene passagerer og opretholde en førsteklasses kundeoplevelse er af største betydning for os også i krisetider. Vi kan være ekstremt stolte af denne pris, fordi sidste år var meget prøvende for os på mange måder. En tak for denne pris går til alle medarbejdere i lufthavnen. De har arbejdet på frontlinjen og sikret en smidig og sikker rejse under COVID-19-krisen,” siger Ulla Lettijeff, lufthavnsdirektør i Helsinki Airport, som drives af Finavia.

Den finske lufthavn deler den europæiske førsteplads i kategorien 15-25 millioner passagerer med lufthavnen i Prag i Tjekkiet og Pulkovo Airport i Skt. Petersborg i Rusland.

Ny kategori om hygiejne
ACI har i år uddelt i alt 108 priser til 89 lufthavne verden over på baggrund af ASQ-undersøgelsen. Som følge af COVID-19-pandemien er der i år tilføjet en ny kategori i undersøgelsen med titlen ’Bedste hygiejneforanstaltninger efter region’.

I denne kategori vandt vandt Helsinki Airport også en pris, og det samme gjorde Keflavik International Airport og 13 andre lufthavne i Europa, hvoraf de fleste er spanske og portugisiske lufthavne.

Lufthavnen i Helsinki har under coronapandemien blandt andet introduceret nye innovative fremgangsmåder, såsom COVID-19 snifferhunde og UVC-desinfektion af bakkerne i securitykontrollen.

Priser til fem store lufthavne
Blandt de store lufthavne i Europa vandt Rom-Fiumicino og Sheremetyevo International Airport i Moskva i ASQ-kategorien af lufthavne med over 40 millioner passagerer om året, mens der i kategorien af lufthavne med 25-40 millioner passagerer om året var priser til lufthavnene Lissabon, Zürich og Moskva Domodedovo.

Blandt europæiske lufthavne kategorien 5-15 millioner passagerer var der priser til lufthavnene i Beograd, Faro, Krakow, Keflavik, London City, Malta, Porto samt Sochi i Rusland.

Blandt de mindste europæiske lufthavne gik priserne i år til lufthavnene i Granada, San Sebastián, Inverness, Ponta Delgada, Krasnoyarsk, Skopje, Tallinn og Zagreb.

 

Relaterede artikler:

Skytrax: Helsinki Lufthavn er Nordens bedste

CPH en af Europas mest passagervenlige lufthavne

Billund Lufthavn atter Europas bedste