Flesland-lufthavnen ved Bergen. (Foto: Nils Olav Mevatne | Avinor)

Norge genindfører passagerafgiften

Den norske regering har besluttet at genindføre passagerafgiften fra 1. juli 2022. Afgiften har været suspenderet under coronapandemien for at hjælpe flyselskaberne.

De norske flypassagerer skal snart igen betale afgift, når de vil ud at flyve.

Således har den norske regering med statsminister Jonas Gahr Støre i spidsen sat en endelig dato på, hvornår passagerafgiften bliver genindført. Fra 1. juli 2022 vil flypassagererne igen skulle betale afgift, skriver det norske nyhedsbureau NTB. Og dermed vil flypassagererne igen skulle betale mere for en flybillet.

Passagerafgiften blev suspenderet i foråret 2020 i forbindelse med coronapandemien for at hjælpe den trængte luftfartssektor i Norge.

Oprindeligt skulle afgiften være genindført allerede 31. oktober 2021, men genindførslen blev udskudt i flere omgange som følge af omikronvarianten, der slog igennem i december. Tidligere datoer har været 1. januar 2022 og senest 1. april 2022, og nu er det altså besluttet, at afgiften vender tilbage fra begyndelsen af juli.

Ny strategi for norsk luftfart
Den norske regering har gjort det klart i det reviderede statsbudget, som blev lagt frem i torsdags, at der ikke vil være flere udsættelser af genindførsel af passagerafgiften.

En suspendering af passagerafgiften frem til 1. juli 2022 vil betyde et tab af mistede indtægter på 880 millioner norske kroner (639 millioner danske kroner, red.), lyder det fra den norske regering.

I budgettet for 2022 er passagerafgiften delt op i forskellige satser. Den laveste afgift lyder på 80 norske kroner per passager og lægges til alle flyvninger i Norge og til europæiske destinationer. Den høje sats er på 214 norske kroner og gælder alle flyvninger til resten af verden.

Tidligere har den norske regering meldt ud, at den til efteråret vil fremlægge en ny strategi for norsk luftfart. Et af målene er at erstatte passagerafgiften med en ny afgift, der skal have en ”reel klimaeffekt og en bedre geografisk profil”.

Modstand mod passagerafgift
Passagerafgiften i Norge var genstand for stor diskussion, da den 1. juni 2016 blev indført af den daværende regering med Erna Solberg i spidsen.

Afgiften nåede således at være i kraft i fire år, inden coronapandemien fik den suspenderet for at hjælpe de trængte flyselskaber. Da omikronvarianten tog fat i slutningen af 2021, var der stor modstand mod, at passagerafgiften overhovedet skulle genindføres i 2022.

Da den norske regering besluttede at vente med en genindførsel af afgiften til 1. april 2022, mente den norske arbejdsgiverorganisation, NHO Luftfart, at der skulle gå endnu længere tid.

”Trafiksvigtet er stadig stort, og får nu et yderligere knæk som følge af nye smittebeskyttelsestiltag. I vores øjne burde afgiften i hvert fald fjernes hele næste år. Vi tror, det kan være med til at sikre arbejdspladser og opbygge flyudbuddet og afbøde de økonomiske skadevirkninger for branchen,” sagde administrerende direktør Torbjørn Lothe til norske flysmart24.no i december sidste år.

 

Relaterede artikler:

En milliard kroner til norsk luftfart i 2022

SAS raser over udsættelse af norsk støtte

Norsk passagerafgift øges med 22 millioner kroner