SAS er utilfreds med den støtte, den norske regering vil give flyselskaberne. (Foto: Espen Solli)

Norge overvejer at forbyde fly fra udsatte lande

De norske myndigheder overvejer, om de skal forbyde flyankomster fra lande, hvor mange mennesker er smittet med coronavirus.

Mens udenrigsministeriet herhjemme har skærpet rejsevejledningen til Tyskland, Spanien, Østrig og Frankrig, overvejer myndighederne i Norge at forbyde flyankomster fra udvalgte områder, hvor mange er smittede med coronavirus.

”Vi overvejer i øjeblikket, om vi skal komme med yderligere anbefalinger, eventuelt relateret til flyvninger fra de enkelte områder. Det er beredskabsudvalget for biologiske begivenheder, der overvejer dette, og vi vil se på dette i dag,” sagde direktør for det norske sundhedsdirektorat, Bjørn Guldvog, på en pressekonference torsdag ifølge NRK.

Advarsel mod rejser til nogle lande
”Vi vil se på, om der er en grund til at vi nu som følge af den høje risiko skal komme med anbefalinger til operatøren eller træffe egne beslutninger. Vi vil forsøge at få en dialog med lokale myndigheder og operatøren,” siger Bjørn Guldvog.

Ligesom herhjemme har de norske myndigheder advaret nordmænd om at rejse til Kina, Iran, Sydkorea samt Lombardiet, Veneto, Emilio-Romagna og Piemonte-regionerne i Italien.

Som et resultat af myndighedernes anbefalinger har SAS aflyst alle fly fra Norge til Milano, Bologna, Venedig og Torino indtil 16. marts, mens Norwegian stadig flyver til Norditalien og Milano som normalt.

I dialog med sundhedsmyndighederne
Den norske lufthavnsoperatør Avinor, som blandt andet driver Oslo Lufthavn, siger, at de vil gennemføre de foranstaltninger, som myndighederne beslutter for lufttrafikken.

”Vi er i dialog med sundhedsmyndighederne og vil gennemføre de foranstaltninger, vi bliver bedt om at tage. Men det er op til sundhedsmyndighederne at beslutte, hvilke tiltag, der skal tages. Det eneste, vi hidtil er blevet bedt om at gøre, er at give oplysninger om håndvask,” siger Avinors kommunikationschef Gurli Ulverud til NRK.

Det norske luftfartstilsyn er repræsenteret i beredskabsudvalget for biologiske begivenheder, der skal vurdere behovet for restriktioner for luftfarten.

Flyrestriktioner kan komme på tale
Chefen for samfundssikkerhed i luftfartstilsynet, Bjørnar Davidsen, fortæller til NRK, at myndigheden for nylig blev underrettet om, at flyrestriktioner kan komme på tale.

Tilsynsmyndigheden er derfor i færd med at kortlægge, hvilke flyselskaber i virusinficerede områder, der flyver til Norge.

”Det er sundhedsmyndighederne, der sidder i førersædet i en situation, som den coronavirus har skabt. Det kan tænkes, at sundhedsmyndighederne ønsker at begrænse trafikken fra inficerede områder,” siger Bjørnar Davidsen til NRK.

Det er luftfartstilsynets rolle at formidle beslutninger fra sundhedsmyndighederne til flyselskaberne.

”Alle, der skal flyve til Norge, skal have en tilladelse fra os til at gøre dette. Vi kan gå ind og suspendere tilladelsen på baggrund af sundhedsmyndighedens beslutning,” siger Bjørnar Davidsen.

 

Relaterede artikler:

COVID-19: Norwegian skærer ned på USA-ruter

SAS indstiller til Hongkong og Norditalien

Ryanair aflyser Italien-flyvninger fra CPH