En Boeing 737-800 fra Norwegian. (Foto: © Thorbjørn Brunander Sund, Danish Aviation Photo)

Norsk luftfart kræver milliardgarantier

Norske luftfartsorganisationer kræver mellem seks og otte milliarder norske kroner i statslige lånegarantier til branchen. Møde med ministre uden resultat.

Den norske luftfartsbranche kræver mellem seks og otte milliarder norske kroner i lånegarantier fra den norske stat for at komme igennem coronakrisen.

Det fremgår af et brev til den norske regering, som radio- og tv-stationen NRK har fået adgang til, og som tre nøgleaktører i norsk luftfart står bag – arbejdsgiverforeningen NHO luftfart og fagforeningerne Norsk Flygerforbund og Kabinansattes Forbund.

”Parterne er enige om, at der skal gøres noget, og der skal gøres noget nu, og i dette brev har vi fremlagt et konkret foreløbigt beløb, der kan dæmpe usikkerheden omkring norsk luftfart, og som kan sikre, at vi kommer igennem denne krise,” siger formand for Norsk Flygerforbund, Yngve Carlsen.

”Regeringen skal komme med konkrete tiltag, da det haster nu,” understreger Yngve Carlsen.

Norwegian: Vi vil have hjælp lige som SAS
Det er ikke mindst flyselskabet Norwegian, der beder om hjælp fra den norske stat, efter at den svenske og danske stat tirsdag kom SAS til undsætning med lånegarantier for tilsammen tre milliarder svenske kroner.

”Nu er svenske og danske myndigheder kommet med en betydelig redningspakke til det svenske flyselskab SAS i form af likviditet, der gør det meget lettere for Norwegians største konkurrent at komme igennem denne krise,” siger Norwegians koncernchef Jacob Schram.

”Norwegian er et flyselskab, der på samme måde som SAS har brug for hjælp fra myndighederne for at kunne sikre tusindvis af arbejdspladser, infrastruktur og værdiskabelse,” fastslår han.

Møde med ministre uden resultat
Norwegian deltog sammen med den største norske fagforening for kabinemedarbejdere, Parat, onsdag eftermiddag i et møde med den norske transportminister Knut Arild Hareide og handelsminister Iselin Nybø.

Parats formand, Unn Kristin Olsen, siger til norsk TV2, at det var et positivt møde, men der kom dog tilsyneladende ikke noget konkret ud af mødet, som foregik via videolink fra den norske statsministers kontor. Statsministeren deltog dog ikke i mødet.

Lederen af Norwegians norske pilotforening, Alf Hansen, siger til Dagens Næringsliv, at der ikke blev drøftet specifikke forslag eller løsninger på mødet – heller ikke spørgsmålet om et eventuelt statsligt opkøb af Norwegian-aktier.

”Der blev tegnet et billede af situationen inden for luftfart nu, og derefter fortsætter Stortinget med at arbejde,” siger han.

 

Relaterede artikler:

SAS får hjælp fra Danmark og Sverige

Overvejelser om statsligt opkøb af Norwegian

Norwegian sender 7.300 ansatte hjem