Hos Norwegian er der fuld tillid til det britiske marked trods Storbritanniens beslutning om at melde sig ud af EU. Norwegians aktiekurs styrtdykkede i fredags.
Det overraskende udfald af den britiske Brexit-folkeafstemning satte i fredags sit præg på aktiemarkederne over hele verden. Hårdest ramt var det britiske aktiemarked, men på Oslo Børs var der også livlig handel i Norwegian-aktien, der var en af de fem mest handlede i det hektiske aktiemarked. Investorerne ønskede at sælge ud af aktiebeholdningerne, så aktiekursen var under pres fra morgenstunden.
I løbet af fredagen styrtdykkede de norske luftfartsaktier, og da Oslo Børs lukkede kl. 16.30 kunne der registreres et fald på 9,09 procent i Norwegian-aktien. Dermed blev børsværdien af det norske lavprisflyselskab på en enkelt dag reduceret med 919 mio. norske kroner til samlet 11.157 mio. Det er Norwegians kraftige eksponering på det britiske marked, der angiveligt er årsagen til kursfaldet. Omring 10 procent af samtlige internationale passagerer i London-Gatwick lufthavnen står der Norwegian på, og vækstambitionerne for det britiske marked er enorme.
Således har Norwegian i dag placeret to Boeing 787-9 langdistancefly på basen i Gatwick, men ifølge Norwegians koncernchef Bjørn Kjos vil man i løbet af de kommende fem til seks år øge dette antal til 30 fly.
“Vi respekterer briternes afgørelse, men som andre virksomheder må vi afvente med at se, hvordan Storbritanniens udmeldelse af EU vil påvirke erhvervslivet og luftfarten. Uanset afstemningsresultatet kommer Storbritannien til at spille en central rolle i Norwegians internationale ekspansion, og vores planer om at ansætte flere briter og lancere nye ruter, både inden for Europa og interkontinentalt, ligger fast,” siger Norwegians kommunikationschef Lasse Sandaker-Nielsen til CHECK-IN.dk.
Norwegian er et af de flyselskaber, der har valgt det britiske marked som omdrejningspunkt for den fremtidige ekspansion. I dag flyves der til op imod 45 europæiske destinationer fra basen i London-Gatwick, og seks USA-destinationer er kommet til med de ny Boeing 787-Dreamliner fly.
Senest har Norwegian åbnet op for ruter fra lufthavnene i Birmingham, Manchester og Edinburgh. Her betjener Norwegian i øjeblikket fem ruter fra hver af de tre regionale lufthavne med destinationer i Skandinavien og Spanien, der sammen med Storbritannien udgør hovedmarkederne.
Ubekymret koncernchef
Allerede inden Brexit-afstemningen var der mange spekulationer om, hvordan Norwegian skulle forholde sig til tilfælde af et nej-resultat. Koncernchef Bjørn Kjos var i foråret gæst hos London-TV-stationen ITV, hvor han blev bedt om at forholde sig til mulige Brexit-scenarier.
Reporteren Joel Hills (JH) fra ITV News forsøgte sig blandt andet med tre korte spørgsmål til Bjørn Kjos (BK).
JH: “Blot for at vær sikker. Hvis Storbritannien forlader EU, vil det så betyde, at Norwegian skal beskæftige færre ansatte”
BK: “Nej, nej. Vi har 30 Dreamliners på vej hertil. Jeg har brug for mindst 50.”
JH: “Vil I flyve færre ruter?”
BK: “Nej. Vi vil flyve det samme antal ruter som hidtil. Det vil vi helt sikkert gøre.”
JH: “Vil billetpriserne stige?”
BK: “Nej, det tror jeg ikke. Vi er i markedet for at tilbyde lave priser til alle…hvad enten man er i EU eller ej. Det er ikke noget problem.”
Norwegians koncernchef Bjørn Kjos har således en relativt sorgløs tilgang til udfaldet af EU-afstemningen. Bjørn Kjos tilføjede i interviewet, at der ikke er nogen grund til, at briterne skal frygte livet uden for EU, men han kunne omvendt heller ikke pege på nogen grund til, at briterne skulle ønske at stå uden for EU.
Indtil videre har Brexit-udfaldet kostet Bjørn Kjos og familien 226 mio. norske kroner. Så meget faldt den samlede værdi i fredags af de 8.795.873 A-aktier, som HBK Invest AS ejer i Norwegian.
Relaterede artikler:
Kun 60 procent af Norwegians forretning er i Skandinavien
Første Norwegian-fly på britisk register