Stockholm-Bromma. (Foto: Bromma Stockholm Airport | Facebook.com | PR)

Ny regering vil bevare Stockholm-lufthavn

Den nye regering i Sverige freder nu Stockholm-Bromma, der ellers har været lukningstruet i en periode grundet en skarp nedgang i trafikken som følge af COVID-19-pandemien.

Stockholm-Bromma har eksisteret siden 1936, men de seneste år har lufthavnens skæbne været uvis, da trafiknedgangen under COVID-19-pandemien gik hårdt ud over Bromma, som med op imod 2,4 millioner årlige passagerer ellers var den fjerdestørste svenske lufthavn i 2019, mens tallet året efter blot var 478.680 rejsende.

Flere års debat om lufthavnens berettigelse fik i 2020 derfor den statslige svenske lufthavnsoperatør Swedavia til at udarbejde en rapport. Konklusionen heri var, at det ikke var økonomisk rentabelt at fortsætte driften af lufthavnen indtil 2038.

Her udløber den nuværende lejeaftale med bystyret i Stockholm, der ejer den grund, som Bromma ligger på. I stedet blev det anbefalet, at man fandt en model, hvor flytrafikken blev samlet i storlufthavnen Stockholm-Arlanda.

”Bromma Lufthavn skal derfor bevares”
I september var der dog valg i Sverige, og meldingen fra landets nye regering er, at man ikke ønsker at lukke lufthavnen alligevel.

Det fremgår af den såkaldte Tidöavtalet. Det er en samarbejdsaftale, som er blevet indgået af de tre regeringspartier Moderaterna, Kristendemokraterna og Liberalerna sammen med Sverigedemokraterna for at partierne kunne sikre sig regeringsmagten.

Heri slås det fast, at lufthavnen ”skal bevares” samt, at der i den kommende regeringsperiode ikke vil blive truffet beslutning om at lukke Bromma, og det budskab understreges ligeledes i regeringens finanslovsforslag for næste år.

”Regeringens holdning er, at Bromma Lufthavn er af stor betydning for tilgængeligheden til såvel Stockholmregionen som resten af landet, hvilket betyder, at lufthavnen er vigtig for erhvervsliv og iværksætteri. Bromma Lufthavn skal derfor bevares,” står der i forslagsteksten.

Vil opføre boliger
Det nuværende bystyre i Stockholm, som består af partierne Socialdemokraterna, Vänsterpartiet og Miljöpartiet, støtter derimod en lukning af lufthavnen.

Holdningen hos lokalpolitikerne er, at man i stedet eksempelvis kunne benytte den grund, der i dag huser Bromma, til at opføre flere boliger. Det skriver SVT. Åsa Lindhagen fra Miljöpartiet fortæller, at der kan blive plads til mellem 30.000 og 50.000 nye boliger på grunden.

Det kan dog ikke umiddelbart lade sig gøre før, den nuværende aftale udløber i 2038 med mindre, at enten landets nuværende regering eller en af de følgende træffer en politisk beslutning om, at man ønsker at ophæve aftalen før tid og lukke lufthavnen.


Relaterede artikler:

Analyse skal afklare Stockholm-lufthavnes fremtid

Politisk flertal mod Bromma-lukning

Svensk regering: Bromma skal lukke hurtigst muligt