Air Indias kommende Airbus-flåde. (Foto: Airbus | PR)

Officielt: Air India køber 470 nye fly

Air India har indgået en aftale med Airbus og Boeing om at købe i alt 470 nye fly. De to ordrer består af 400 kort- og mellemdistancefly og 70 langdistancefly.

Der har længe været forlydender om en stor flyordre fra Air India til både Airbus og Boeing. Tirsdag har begge flyproducenter offentliggjort en ordre på tilsammen 470 nye fly fra det indiske Star Alliance-selskab, der i slutningen af januar 2022 blev overtaget af konglomeratet Tata Sons.

Der er tale om den største flyordre nogensinde i kommerciel luftfart.

Flyselskabet, der efter en kommende fusion med Vistara får Singapore Airlines som 25,1 procent aktionær, har bestilt 140 A320neo, 70 A321neo samt 34 A350-1000 og seks A350-900 hos Airbus samt 190 Boeing 737 MAX 8/10, 20 787-9 Dreamliner, og 10 777-9.

Airbus-langdistanceflyene kommer til at debutere i det indiske luftfartsmarked, da Air India hidtil har haft langdistancefly fra Boeing i flåden og i øjeblikket beskæftiger både 787 Dreamlinere og 777-200 og 777-300ER.

“Airbus har været en mangeårig partner for Air India, og disse nye fly vil spille en vigtig rolle i at levere Vihaan.AI, der er Air Indias omfattende transformations- og vækststrategi,” siger Campbell Wilson, koncernchef hos Air India.

Vil udvide nationalt og internationalt
Transformationsplanen handler om at udvide Air Indias rutenetværk både nationalt og internationalt, og derfor er der behov for at modernisere og udvide flåden.

“Dette er et historisk øjeblik for Airbus og for Air India. Indien står foran ​​en international flyrejserevolution, og vi er beærede over, at vores partnerskab med Tatas og vores flyløsninger vil skrive det nye kapitel i landets luftfartshistorie,” udtaler Christian Scherer, kommerciel koncerndirektør hos Airbus.

Hos den amerikanske konkurrent er der også stor begejstring at spore. I de senere år har Boeing været plaget af tekniske udfordringer med MAX-flyene og Dreamlinerne, og derudover er den nye 777-9 – også kendt som 777X – blevet flere år forsinket.

“Air Indias valg af Boeings familie af passagerjetfly viser deres tillid til vores produkter og tjenester på verdens hurtigst voksende luftfartsmarked, og deres beslutning vil understøtte ingeniør- og produktionsjob på Boeing-fabrikker i staten Washington, South Carolina og på tværs af vores forsyningsbase, ” lyder det fra Stan Deal, der er koncernchef hos Boeing Commercial Airplanes.

Opdatering 14.02.23 kl. 20.00
Oprindeligt var der kun omtalt Air Indias ordre til Airbus, men sidenhen har Boeing offentliggjort deres andel af den gigantiske flyordre. Artiklen er derfor opdateret med disse informationer.

 

Relaterede artikler:

Medie: Air India-ordre på 495 fly i denne uge

Air India tæt på at indgå gigantisk flyordre

Tata til Air India: Velkommen hjem