Passagerer i Oslo Lufthavn. (Foto: Avinor/CatchLight Fotostudio AS)

Oslo Lufthavn atter bedst fra start

Oslo Lufthavn registrerede 841.390 passagerer i januar, og dermed var lufthavnen endnu engang den travleste i Skandinavien. Der er næsten balance mellem indenrigspassagerer og internationale rejsende.

I både 2020 og 2021 har Oslo Lufthavn været den største lufthavn i Norden målt på antallet af passagerer. Den trend ser ud til at fortsætte lidt endnu, da den norske hovedstadslufthavn er kommet bedst fra start i årets første måned sammenlignet med konkurrenterne i Stockholm og København.

I alt var der 841.390 passagerer, der rejste til, fra eller via Oslo Lufthavn i januar, hvilket var omkring 21.000 flere end i Københavns Lufthavn, hvor der blev registreret 820.527 rejsende. Afstanden til Stockholm-Arlanda var dog noget større, da den svenske lufthavn havde 732.746 passagerer gennem terminalerne.

At Oslo Lufthavn har været Nordens største de seneste to år hænger sammen med coronapandemien, hvor den internationale trafik har været svækket af rejserestriktionerne, mens indenrigstrafikken har været mindre hårdt ramt. Men det mønster er tilsyneladende ved at ændre sig, da 429.332 var indenrigsrejsende og 410.531 rejste internationalt.

“Vi har oplevet en stigning i passagerer i januar på internationale ruter, især fra Norges største knudepunkt, Oslo lufthavn. International trafik er nu på næsten samme volumen som indenrigsruterne fra hovedstadens lufthavn. Det på trods af omikron, som i øjeblikket sætter sit præg på samfundet,” siger Gaute Skallerud Riise, direktør for trafikudvikling hos Avinor.

Indenrigstrafik dominerer i regionale lufthavne
Avinor er Norges statsejede lufthavnsoperatør, der driver 44 lufthavne over hele landet, og passagertrafikken i Oslo Lufthavn svarer til cirka halvdelen af de lidt mere end 50 millioner årlige passagerer, der før coronapandemien benyttede de norske lufthavne.

Flesland-lufthavnen i Bergen fylder også godt i Avinors statistikker. Lufthavnen var i 2021 den fjerdestørste i Skandinavien med næsten 3,3 millioner passagerer, og i årets første måned har 275.203 passagerer benyttet lufthavnen. Heraf var blot 66.043 internationale passagerer.

I hælene på Flesland følger lufthavnene i Trondheim, Stavanger og Tromsø med henholdsvis 164.214, 147.585 og 132.274 passagerer. Her er billedet også det samme med en relativt stor indenrigsandel, mens op mod en tredjedel af passagererne er fløjet internationalt.

“Samlet set er vi stadig et stykke under trafiktallene i 2019, som var vores sidste normale år før pandemien,” konstaterer Gaute Skallerud Riise på baggrund af trafiktallene fra januar.

 

Relaterede artikler:

Nordiske lufthavne mangler 100 mio. passagerer

CPH for andet år i træk overhalet af Oslo Lufthavn

Beskeden passagervækst i Oslo Lufthavn