Fly fra BRA parkeret i Stockholm-Bromma. (Foto: BRA | PR)

Pensionskasse køber sig ind i svensk flyselskab

AMF, der er et af Sveriges førende pensionsselskaber, investerer 200 millioner svenske kroner i Braathens Regional Airlines (BRA) og får en ejerandel på 19 procent.

Det svenske regionale flyselskab, Braathens Regional Airlines (BRA), måtte igennem en rekonstruktion for at klare de finansielle udfordringer efter coronapandemiens start. Siden den 12. maj i år har flyselskabet atter været aktivt, og nu kommer der yderligere luft under vingerne med tilførsel af 200 millioner svenske kroner, eller hvad der svarer til 150 millioner danske kroner.

Det er AMF, et af Sveriges førende pensionsselskaber, der har valgt at investere i flyselskabet, der er kontrolleret af norske Per G. Braathen via investeringsselskabet Braganza AS.

Det svenske pensionsselskab har tilsyneladende tillid til flyselskabets vækststrategi og ambitioner om at drive et klimaneutralt flyselskab.

“Vi er en frontløber i stræben efter nul-emission i luftfarten. Den erfaring og viden, vi har samlet, betyder, at vi mener, at det er muligt at nå netto-nul-emission allerede i 2030,” udtaler Ulrika Matsgård, administrerende direktør for Braathens Regional Airlines.

Nul-emission er nøglen til succes
AMF får en ejerandel på 19 procent ved investeringen i Braathens Regional Airlines, der blot et halvt år efter konstruktionen dermed er værdisat til omkring en milliard svenske kroner (750 millioner danske kroner).

“Sammen med AMF vil vi vise, at det er muligt at flyve effektivt og profitabelt med nul-emission,” siger Per G. Braathen, der er stolt over at have fået en medinvestor ombord, der varetager investeringer for fire millioner kunder.

AMF mener da også, at det kan blive en god investering for kunderne.

“Vi ser dette som en spændende mulighed for at investere i vigtig svensk infrastruktur og i en virksomhed med en ambitiøs vækst- og bæredygtighedsdagsorden. Bestræbelserne på hurtigt at blive klimaneutral er en vigtig brik i puslespillet for kommerciel succes i en branche, der traditionelt opfattes at stå for relativt store emissioner. Vi mener, at dette har potentiale til at være en god investering for vores sparere, og vi glæder os til at følge BRAs fortsatte vækst og udvikling som aktiv ejer,” Anders Oscarsson, chef for Equities hos AMF. 

Pensionskasser investerer i infrastruktur
Det er da heller ikke udsædvanligt, at pensionsselskaber investerer i infrastruktur.

Således ejer AMF’s danske modsvarighed, ATP, 59,35 procent af Københavns Lufthavne A/S i fællesskab med canadiske Ontario Teachers ‘Pension Plan Board, der varetager pensionsordningerne for canadiske skolelærere.

 

Relaterede artikler:

BRA jubler over sommeren

Tre svenske BRA-ruter fra Aarhus

BRA får statslig lånegaranti på 148 millioner kroner