SAS. (Foto: Renatas Repcinskas | shutterstock.com)

Pilotstrejke udsat i op til 72 timer

Mæglingen i Stockholm mellem SAS og piloterne i SAS Pilot Group fortsætter i yderligere 72 timer. “Mæglerne vurderer, at der er mulighed for at nå til enighed,” lyder det fra SAS.

Ved midnatstid udløb fristen for en aftale mellem SAS og piloterne i SAS Scandinavia, og det bragte ikke i første omgang en løsning med sig.

Mæglingen, der foregår i Näringslivets Hus i Stockholm, er blevet udsat i yderligere 72 timer, hvilket begge parter har accepteret. Dermed er en mulig strejke udsat til lørdag den 2. juli 2022, oplyste parterne ved 1-tiden natten til onsdag.

“Vi føler et stort ansvar overfor både SAS og vores medlemmer, men fremfor alt overfor vores passagerer og tager vores opgave meget alvorligt. Selvom vi er gået langt for at nå til enighed, er der mange dele, der mangler at blive løst,” siger Martin Lindgren, formand for SAS Pilot Group.

Han tilføjer, at det vil være muligt at undgå en strejke, hvis SAS viser en reel vilje. Herudover vil den svenske pilotformand ikke kommentere mæglingsprocessen.

Mulighed for at nå til enighed
Hos SAS er der umiddelbart glæde over, at strejken foreløbigt er udsat, og at der tilsyneladende er bevægelse i forhandlingerne.

“Fristen på 72 timer betyder, at vores passagerer kommer afsted på deres planlagte rejser i løbet af de næste par dage. Det er vi meget glade for. Vi har haft konstruktive samtaler de seneste dage i forhandlingerne, og mæglerne vurderer, at der er mulighed for at nå til enighed. Vores håb er derfor, at vi finder en løsning, og at passagererne ikke bliver berørt,” udtaler Alexander Lindgren Kaoukji, pressechef hos SAS i Danmark.

Skulle strejken alligevel blive en realitet, vil over halvdelen af SAS-flyvningerne ikke kunne gennemføres. SAS har tidligere oplyst, at det vil ramme et sted mellem 200 og 250 daglige afgange i hele rutenetværket, hvilket repræsenterer et sted mellem 20.000 og 30.000 passagerer per dag.

Langt forhandlingsforløb
SAS og piloterne i de fire skandinaviske pilotforeninger har siden november sidste år forhandlet intenst om en aftale, der på sigt vil kunne bidrage til at sænke selskabets omkostninger og øge den operationelle effektivitet for det skandinaviske flyselskab som en del af SAS FORWARD-planen.

Samtidig hermed udløb den 31. marts i år en etårig pilotoverenskomst, som parterne forhandlede på plads i begyndelsen af 2021, og derfor har piloterne stået uden ny overenskomst i snart tre måneder.

Den 9. juni valgte piloterne at afsende et strejkevarsel, og i en fælles skandinavisk koordination blev første mulige strejkedag berammet til den 29. juni, hvis parterne ikke inden denne dato havde nået en aftale. Sidenhen har de danske flyteknikere varslet sympatikonflikt fra den 5. juli, ligesom SAS har sendt lockout-varsler til piloter og kabinepersonale.

En mulig strejke vil kunne omfatte omkring 900 piloter, der er organiseret i fire skandinaviske pilotforeninger, som en del af SAS Pilot Group. Det er Dansk Pilotforening, Norske SAS-flygeres Forening, SAS Norge Flygerforening og Svensk Pilotförening.

Derimod vil en eventuel strejke ikke omfatte produktionsselskaberne SAS Connect, SAS Link samt de eksterne partnere CityJet, Xfly og airBaltic på alle afgange med et SK-rutenummer.

 

Relaterede artikler:

Sådan flyver SAS i tilfælde af strejke

SAS varsler lockout for piloterne

SAS-piloterne sender strejkevarsel