Ryanair-exit giver tilbagegang i Malmø

Malmøs Sturup-lufthavn måtte notere en passagertilbagegang i 2014. Det skyldes blandt andet at Ryanair har vendt lufthavnen ryggen og nu vil satse på Københavns Lufthavn.

I 2014 rejste lidt over 2.088.000 passagerer til eller fra Malmø Sturup Lufthavn. Det er et fald på 2 procent, hvilket betyder, at omkring 40.000 færre passagerer rejste til og fra lufthavnen i forhold til 2013. Dermed kan lufthavnen langt fra matche storebror Københavns Lufthavns fremgang på 6,3 procent.

Tilbagegangen skyldes blandt andet at Ryanair helt er stoppet med at flyve til og fra den sydsvenske lufthavn. Og det kunne flere ruter med lufthavnens andet lavprisselskab, østeuropæiske Wizz Air, ikke opveje.

”Når vi opsummere 2014 ser vi, at Wizz Air har øget antallet af destinationer fra Malmø i Europa. Ryanairs trafik er ophørt i løbet af året, hvilket havde den konsekvens, at den internationale trafik faldt en smule i forhold til 2013,” siger Peter Weinhandl, direktør for Malmø Sturup Lufthavn.

Indtager sæderne
Efter mange års tilstedeværelse med et svingende antal ruter lukkede Ryanair i november sidste år sin sidste rute fra Malmø Sturup til London Stansted. Det skete næsten samtidig med at Ryanair annoncerede en baseåbning i Københavns Lufthavn den 26. marts i år.

43 procent af passagererne i Malmø Sturup rejser til eller fra udlandet, mens 57 procent indtager sæderne i indenrigsflyene. SAS og Norwegian flyver til Stockholm Arlanda, Malmø Aviation flyver til Stockholm Bromma og en række mindre selskaber flyver til et par andre svenske provinslufthavne.

Massivt indtog
Meget tyder på, at 2015 kan gå hen og blive et lige så hårdt eller endda hårdere år for Malmø Sturup Lufthavn end 2014 var. For Ryanair er ikke bare forsvundet. De har også annonceret et massivt indtog i Københavns Lufthavn, så sandsynligheden for at Ryanair kommer tilbage med sommerruter er meget lille.

Det vil uden tvivl få Wizzair til at overveje, om man skal følge i irernes fodspor. For selvom man nu kun skal dele lufthavnen med indenrigsflyene til Stockholm og lidt sporadisk charterflyvning, så er Ryanairs exit også med til mindske Malmø Sturups tiltrækningskraft.