Airbus A330-300 fra SAS.

SAS har succes med nye langdistanceruter

SAS vil i år øge kapaciteten på 25 procent på selskabets langdistanceruter, og den nye rute til Los Angeles har fået en overbevisende start.

Mandag den 14. marts åbnede SAS en ny rute fra Stockholm til Los Angeles. Det var 21 år siden, at det skandinaviske flyselskab sidst havde fløjet til millionbyen i Californien, da ruten tidligere var blevet betjent fra Københavns Lufthavn i flere end 40 år.

Men SAS har tilsyneladende set rigtigt ved at lade ruten udgå fra Stockholm. Således melder selskabet om en rekordhøj belægning i ruten første 14 dage.

“Den fortsatte satsning på vores interkontinentale tilbud er blevet rigtig modtaget blandt vores kunder, og Los Angeles-ruten havde i marts en kabinefaktor på næsten 85 procent. Samtidig med, at vi forbedrer vores produkt, arbejder vi videre med effektiviseringer for at skabe forudsætninger for en positiv udvikling,” siger koncernchef Rickard Gustafson fra SAS.

Også ruten mellem København og Boston, der blev indviet den 29. marts, er ifølge SAS kommet godt fra start.

Ligeledes etablerede SAS i efteråret en ny rute mellem Stockholm og Hong Kong. Ruten blev åbnet den 10. september sidste år, og frem til årsskiftet fløj SAS i alt 30.109 passagerer frem og tilbage til Hong Kong, hvilket svarer til en kabinefaktor på 71 procent, da der blev udbudt omkring 42.400 sæder.

Interkontinental vækst trak trafikfremgang
Fremgangen i den interkontinentale trafik bidrog til at trække SAS-trafikken i marts måned op. Trafikken blev øget med omkring fire procent i gennemsnit, mens de interkontinentale ruter alene repræsenterede en fremgang på 15,8 procent målt på antal fløjne passagerkilometer.

Den udbudte kapacitet var større end efterspørgslen, og belægningen på selskabets rutefly faldt med to procentpoint fra 73,4 til 71,4 procent. Samlet har de seneste fem måneder vist et fald i belægning på 2,2 procentpoint til 67,3 procent, hvilket er et relativt lavt niveau. Samtidig faldt passagertallet med 5,9 procent til samlet 2,3 mio. passagerer i marts måned.

SAS hævder dog, at efterspørgslen i alle selskabet segmenter fortsætter med at vokse, og når den samlede udbudte markedskapacitet forventes at falde i løbet af sommertrafikprogrammet, vil SAS kunne profitere af det.

Trafiktallene fra marts måned blev godt modtaget af på Nasdaq OMX i Stockholm, hvor SAS-aktien blev handlet op med 2,19 procent.