SAS A320-200 i Københavns Lufthavn. (Foto: Morten Lund Tiirikainen)

SAS lukker Edinburgh-rute fra København

Konkurrencen med lavprisflyselskaberne på ruten fra København til den skotske hovedstad er for hård, hvorfor SAS lukker ned efter blot 18 måneder.

Den 29. marts sidste år åbnede SAS en helårsrute fra København til Edinburgh med fem ugentlige afgange betjent med Airbus A320-fly. Men tilsyneladende er konkurrencen for hård på ruten, hvorfor SAS foreløbigt vil indstille ruten med udgangen af sommertrafikprogrammet i år.

Det bekræfter SAS, der i øjeblikket beflyver Edinburgh tre gange ugentligt fra København. Men lørdag den 26. oktober bliver den foreløbigt sidste faste flyvning på ruten.

“I vintertrafikprogrammet vil vi operere få afgange mellem København og Edinburgh i forbindelse med jule- og nytårsperioden. Der er ikke besluttet noget endnu med hensyn til sommertrafikprogrammet i 2017 omkring denne rute,” siger pressechef Mariam Skovfoged fra SAS i Danmark til CHECK-IN.dk.

Blot syv måneder efter at SAS etablerede sig på Edinburgh-ruten, kom der forstærket konkurrence. I forvejen var Norwegian og easyJet inde på ruten, hvor de to selskaber havde startet op i henholdsvis 2009 og 2013. Men da Ryanair åbnede den 6. november sidste år, gav det for alvor problemer for SAS.

Her måtte SAS skære ned fra tre til to ugentlige afgange i hovedparten af vintertrafikprogrammet, og allerede dengang bekræftede SAS, at “nye ruteåbninger til samme destination kan påvirke konkurrencen.”

Vækst på 46 procent
I årets første syv måneder af 2016 har 144.513 passagerer benyttet de fire selskaber, der flyver mellem København og Edinburgh, mens der i samme periode sidste år var 98.758 rejsende på ruten. Det svarer til en vækst på 46 procent, som primært er kommet efter Ryanairs entré på ruten.

Det kan således virke bekymrende, at SAS ikke kan modstå konkurrencepresset i et vækstmarked, selvom væksten primært er skabt gennem Ryanairs lavpriskoncept. Men SAS er også oppe imod svære odds, når selskabet skal flyve i direkte konkurrence med Europas tre største lavprisflyselskaber.

Billigste returbillet med SAS til Edinburgh i oktober måned koster i dag 1.053 kroner inklusive skatter og afgifter, men uden bagage og eventuelle måltider og drikkevarer. Til sammenligning kan en returbillet med Ryanair erhverves til 220 kroner, mens easyJet og Norwegians billigste billetter i samme periode koster henholdsvis 511 og 440 kroner.

I det kommende vintertrafikprogram vil easyJet flyve fem gange om ugen mellem København og Edinburgh, mens Ryanair og Norwegian udbyder henholdsvis fire og tre ugentlige flyvninger.

 

Relaterede artikler:

SAS presset til at skære ned på Edinburgh-rute

Her er Ryanairs ruter fra Danmark

Edinburgh ny easyJet-destination fra København