SAS-piloter politianmelder Norwegian

Norske SAS-piloter indgiver gennem Norsk Cockpit Forbund i denne uge politianmeldelse mod Norwegian i utilfredshed med, at flyselskabet angiveligt overtræder udlændingelovgivningen.

Der er optræk til en konflikt mellem det norske LO-medlem Norsk Cockpit Forbund og lavprisflyselskabet Norwegian.

Norsk Cockpit Forbund, der blandt andet repræsenterer 312 piloter i Norske SAS-flygeres Forening (NSF), vil i denne uge indgive politianmeldelse mod Norwegian for at overtræde den norske udlændingelovgivning.

“Forholdet er kendt og erkendt af de involverede parter, men vi har ønsket at få et bedst muligt overblik over, hvor sagen står i den offentlige forvaltning før vi politianmelder. Det har vi nu, og anmeldelsen vil blive indleveret i løbet af den kommende uge (denne uge, red.),“ sagde Rune Sundland, fungerende leder i Norsk Cockpit Forbund i fredags til CHECK-IN.dk.

Sagen drejer sig om brugen af ikke-EU/EØS personale på flyvningerne med Boeing 787 Dreamliner-flyene. I løbet af juni måned omregistrerede Norwegian Long Haul seks ud af otte Dreamliner-fly fra irsk til norsk register.

Flyene på det irske register kan ikke flyve til USA, da Norwegian ikke har de amerikanske myndigheders tilladelse, og der er ingen udsigt til afklaring, selvom Norwegian nu har ventet i 21 måneder på at få grønt lys fra det amerikanske transportministerium.

Skal have arbejds- og opholdstilladelse
Hos Norsk Cockpit Forbund mener man, at norskregistrerede fly er at opfatte som norsk territorium, hvorfor landets udlændingelovgivning bør gælde om bord på flyene. Det betyder, at alle ikke-europæere som arbejder på et norskregistreret fly skal have arbejds- og opholdstilladelse for at lande i Norge, overnatte på hotel og derefter flyve videre.

I selskabet Norwegian Long Haul er en stor del af de ansatte på Dreamliner-flyene fra Asien og USA.

“Beviserne er ganske klare, og Norwegian har jo indrømmet, at de bruger udlændinge,“ siger Rune Sundland til Dagbladet.no.

Rune Sundland er udover at være fungerende leder for Norsk Cockpit Forbund og leder af Norske SAS-flygeres Forening ansat som flykaptajn i SAS på 26. år.

Norwegian har tidligere varslet, at flyselskabet vil sagsøge den norske stat, hvis man fastholder den tidligere regerings tolkning af udlændingelovgivningen, hvilket oprindeligt tvang Norwegian til at udflage langdistanceflyene til Irland. Den amerikanske kæp i hjulet kan nu tvinge Norwegian til at tage det endelige opgør med den norske stat.

Foto: Norwegian benytter blandt andet thailandske besætninger på de norskregistrerede Dreamliner-fly.