ATR 72-600 fra Braathens Regional Airlines. (Foto: Braathens Regional Airlines | PR)

Skandinavisk flyselskab i top20 på Fortune-liste

Et klimaprojekt, der blev gennemført tidligere i år, har været medvirkende til at sikre Braathens Regional Airlines en plads på årets Change the World-liste fra magasinet Fortune.

Det amerikanske erhvervsmagasin Fortune har netop offentliggjort den nye udgave af bladets årlige liste over virksomheder, der medvirker til at skabe positiv forandring i verden, og blandt selskaberne på listen er et skandinavisk flyselskab.

Det er Braathens Regional Airlines (BRA), som er blevet udpeget som en af de virksomheder, der ifølge magasinet har bidraget til en mere bæredygtig fremtid igennem kerneforretningen. I år består listen af 54 virksomheder, hvoraf 31 stammer fra Nordamerika, 12 fra Europa, otte fra Asien, to fra Afrika samt en enkelt fra Sydamerika.

Selskaberne er udvalgt på baggrund af tre kriterier, der er hvor stor en effekt, som en given virksomhed har haft på et af samfundets problemer, hvor stort et resultat virksomheden har fået ud af det arbejde samt hvor innovativt, at det har været sammenlignet med andre selskaber i samme branche, der har foretaget noget lignende.

SAF-flyvning sikrede BRA en plads på listen
En af de tungtvejende faktorer i valget af BRA er flyselskabets arbejde med den grønne omstilling, hvor der konkret er blevet lagt mærke til, at selskabet tidligere i år foretog en flyvning med 100 procent bæredygtigt flybrændstof – sustainable aviation fuel (SAF) – i tankene.

Flyvningen blev gennemført som en del af et samarbejde med flyproducenten ATR og olieraffineringsvirksomheden Neste, og formålet var at bane vejen for en ændring af lovgivningen således, at flyselskaberne får lov til udelukkende at flyve på SAF modsat i dag, hvor det grønne alternativ højst må udgøre 50 procent af en brændstofblanding.

I tillæg hertil har flyselskabet også sat et ambitiøst mål om, at man arbejder hen imod helt at være sluppet for CO2-udledninger fra den daglige drift, når kalenderen viser 2030.

”Vi er utrolig glade og stolte over, at vi er blevet udvalgt til Fortunes Change the World-liste. At vi som flyselskab er endt på en 17. plads, er et bevis på, at det daglige arbejde, som vi alle deltager i og bidrager til, gør en forskel på globalt plan,” udtaler bæredygtighedschef Maria Fiskerud fra BRA.

Hædret for indsats i Ukraine
BRA oplyser, at arbejdet med at reducere udledningerne for flytrafikken vil fortsætte. Det er blandt andet kommet til udtryk ved, at selskabet i løbet af i år har lanceret et nyt billetsystem, der har til formål at gøre det nemmere for kunderne, at vælge et mere bæredygtig alternativ, når de skal ud at flyve, og derudover er BRA også involveret i flere projekter omkring el- og brintflyvninger, som på sigt skal medvirke til at nedsætte branchens klimaaftryk.

Det er ottende gang, at Fortune udgiver Change the World-listen, som i princippet ikke er rangeret, men virksomhederne optræder dog i rækkefølge i magasinet, og i år er det den amerikanske virksomhed PayPal, der omtales først.

Det sker på baggrund af flere initiativer i forbindelse med Ruslands krig i Ukraine, hvor tjenesten både har muliggjort indsamlinger til nødhjælp, men også har gjort det gratis for ukrainere at oprette en konto, så de kan benytte PayPal til at sende og modtage penge i en usikker tid, hvor nogen er på flugt og andre ved fronten.


Relaterede artikler:

BRA vender tilbage efter 20 ugers feriepause

100 procent SAF-flyvning fra Malmø

ATR gennemfører testflyvning med 100 procent SAF