Airbus A380-fly fra Emirates i Dubai International Airport. (Foto: Dubai International | Facebook.com | PR)

Snart kan der tankes grønt flybrændstof i olieemirat

Det omtales som en milepæl, at Emirates via en ny aftale har sikret, der senere i år for første gang vil være adgang til bæredygtigt flybrændstof i Dubai International Airport.

En netop offentliggjort aftale som Emirates har indgået aftalen med brændstofleverandøren Shell Aviation betyder, at flyselskabet vil få leveret omkring 300.000 gallons bæredygtigt flybrændstof (sustainable aviation fuel (SAF)). Mængden svarer cirka til 1,1 millioner liter.

Når det grønnere alternativ til traditionelt jet fuel leveres senere i år, vil det være første gang, at der bliver distribueret bæredygtigt flybrændstof via tankanlægget i Dubai International Airport.

Emirates oplyser, at en øget brug af bæredygtigt brændstof ombord på flyene er i tråd med selskabets bæredygtighedsstrategi, der hviler på tre søjler: At få mindsket mængden af udledninger, at have et ansvarligt forbrug samt at gøre en indsats for at beskytte dyr og deres levesteder.

Ønsker tættere samarbejde i fremtiden
Flyselskabet vil styre forbruget af det bæredygtige flybrændstof via løsningen Avelia, som Emirates ligeledes får adgang til gennem aftalen. Platformen bruger blockchain-teknologi til at holde trit med hvor store mængder udledninger, som brugen af SAF er med til at spare.

Derudover er det en del af aftalen, at Shell Corporate Travel vil få mulighed for at booke billetter til forretningsrejsende på de Emirates-flyvninger, hvor brændstoffet benyttes.

”Vi er glade for, at vi sammen med Shell kan sikre, at bæredygtigt flybrændstof for første gang bliver tilgængeligt for Emirates i Dubai, samt at Avelia-platformen vil give erhvervsrejsende mulighed for at nå deres bæredygtigheds mål og mindske det klimaaftryk, deres rejser sætter,” siger Tim Clark, der er koncernchef hos Emirates.

“Vores håb er, at vi på sigt kan arbejde endnu tættere sammen og derigennem sikre, at der i fremtiden vil være et lager af SAF i vores hub i og med, at der i øjeblikket ikke er nogle produktionsfaciliteter for bæredygtigt flybrændstof i De Forenede Arabiske Emirater.”

Anser aftale som en milepæl
Emirates har i et omfang gjort brug af bæredygtigt flybrændstof siden 2017, og tidligere i år foretog selskabet den første prøveflyvning med 100 procent SAF i tankene i Dubai.

I tillæg til den nye aftale som sikrer adgang til SAF i Dubai i en periode, benytter Emirates også brændstoftypen på flyvninger fra Stockholm, mens en række af selskabets flyvninger fra Paris, Lyon og Oslo ligeledes foretages med en blanding af jet fuel og SAF.

Chu Yong-Yi er direktør for erhvervsrejser ved Shell, og han betoner betydningen af, at brændstoftypen nu udbredes endnu mere i regionen.

”Aftalen her repræsenterer et vigtigt skridt fremad for luftfartsbranchen i De Forenede Arabiske Emirater. At vi for første gang får gjort SAF tilgængeligt i Dubai International Airport er en vigtig milepæl og et lysende eksempel på hvordan, at forskellige led i værdikæden kan spille en rolle i øge tilgængeligheden af bæredygtigt flybrændstof.”


Relaterede artikler:

Wizz Air investerer millionbeløb i SAF-virksomhed

Norwegian vil bygge brændstofanlæg i Norge

SAS introducerer bio-billetter