Sneen er faldet i Grønland. (Foto: Air Greenland | Facebook.com | PR)

Sne forstyrrer flytrafikken i Grønland

I Grønland er snefald årsag til, at en række flyvninger er blevet aflyst eller forsinkede, da tre faktorer ved vejret gør det vanskeligt for Air Greenland at afvikle indenrigstrafikken planmæssigt.

Herhjemme kryber efteråret ind over landet, men udover lidt kølig vind og nedfaldne blade på veje og cykelstier har det endnu ikke været en større udfordring. Anderledes ser det dog ud i Grønland, hvor oktobervejret har bragt sne med sig.

Sneen har betydet at en række indenrigsflyvninger til landets vestkyst er blevet forsinkede eller aflyst. Vejret har dog ikke påvirket flyvninger med det Airbus A330-200-fly, der betjener ruten mellem Danmark og Grønland.

Derimod er snefaldet en udfordring for de syv Dash-8-fly, som benyttes til at afvikle indenrigstrafikken på tværs af landet byer og bygder.

De-icing hjælper ikke
Ifølge Air Greenland er hovedårsagen til, at det dårlige vejr er en udfordring, at der ikke er tilstrækkeligt med åbne lufthavne, som selskabet kan bruge til gennemføre de planlagte flyvninger. Vejret har nemlig gjort, at mange landingsbaner er for glatte til, at de kan benyttes.

”Inden vores fly letter, skal der altid være en alternativ lufthavn åben med flyvebart vejr og faktisk to lufthavne, hvis vejret er dårligt på ankomststationen. Det er den primære årsag til forsinkelserne,” udtaler flyselskabet i en skriftlig kommentar.

I tillæg hertil har snefaldet været så voldsomt, at det har vanskeliggjort en ordentlig de-icing af flyene inden afgang. Det har ikke hjulpet, at medarbejderne har benyttet de-icing-væske, da sne og is har nået at samle sig på flyene igen, inden de letter.

Endnu en udfordring
Udover de praktiske problemer med snevejret, har den ekstra ventetid på at komme i luften også i nogle tilfælde betydet, at de flyve- og hviletidsbestemmer, der gælder for flypersonalet, er trådt i kraft, hvilket er endnu en udfordring i forhold til at afvikle den planlagte trafik rettidigt.

Air Greenland har oplyst, at de passagerer, hvis flyvning bliver aflyst, vil blive kontaktet direkte, ligesom flyselskabet stiller kost og logi til rådighed for dem.

Et opslag om trafikforstyrrelserne på Facebook har affødt en del frustrerede kommentarer fra indbyggere og besøgende i de påvirkede områder, der eksempelvis gerne vil af sted til deres planlagte destination eller venter på post, der også kommer med fly.


Relaterede artikler:

Etablerer rute fra Billund til Grønland

Tre Air Greenland-fly på jorden uden reservedele

Air Greenland bifalder ændring af tidszone