Airbus A321-200 fra Asiana Airlines. (Foto: Shimin Gu | GNU 1.2)

Stopper salg af sæder ved nødudgangen

Sydkoreanske Asiana Airlines stopper salget af sæder ved nødudgangen i selskabets Airbus A321 som en konsekvens af, at en passager åbnede en nødudgang under en landing i fredags.

Passagererne på en flyvning med Asiana Airlines fik 26. maj 2023 noget af en forskrækkelse, da en passager pludselig åbnede en af flyets nødudgange kort før landing.

På baggrund af denne farlige og opsigtsvækkende hændelse har det sydkoreanske Star Alliance-flyselskab besluttet at stoppe salget af sæder ved flere nødudgange. Således vil sæde 21A ikke længere blive solgt på elleve 174-sæders Airbus A321-200, som var flytypen impliceret i hændelsen med den åbne nødudgang. Herudover vil sæde 31A heller ikke længere blive solgt på tre 195-sæders A321-200.

De to sæder lige op til nødudgangene i A321-flyene vil ikke blive solgt, selv om alle andre sæder måtte være solgt. Asiana Airlines har ikke angivet en tidsramme for de suspenderede sæder, skriver nyhedsbureauet Yonhap News Agency.

Også Asiana-datterselskabet Air Seoul har besluttet at suspendere salget af sæde 22A i selskabets 195-sæders A321-200-fly samt sæde 27A på dets 220-sæders fly af samme type. Begge sæder er lige ud til en nødudgang. Herudover overvejer flere andre sydkoreanske flyselskaber at gennemføre lignende tiltag.

Risikerer op til 10 års fængsel
Hændelsen med den åbnede nødudgang fandt sted på rutenummer OZ8124, der var en indenrigsflyvning fra øen Jeju til Daegu, der er Sydkoreas fjerdestørste by i den sydøstlige den af landet. Om bord på A321-200-flyet var 194 passagerer.

Under indflyvningen til Daegu International Airport befandt flyet sig i cirka 200 meters højde, da passageren ved nødudgangen åbnede flydøren. Folk omkring den mandlige passager fik holdt ham fast og rykket ham ind.

Efter landing blev passageren anholdt af politiet, mens de chokerede passagerer kunne forlade flyet. Ingen af de ombordværende kom til skade ved hændelsen, men ni passagerer blev bragt til hospitalet til behandling for vejrtrækningsproblemer og chok.

Under afhøringen af passageren, der åbnede nødudgangen, fortalte han ifølge politiet, at han havde været meget stresset efter at have mistet sit arbejde for nyligt. Og at han åbnede flydøren, fordi han havde følt sig kvalt.

Ifølge Yonhap News Agency foreskriver den sydkoreanske lov, at en passager, der betjener en dør eller nødudgang på et fly, risikerer en fængselsstraf på op til 10 år.

 

Relaterede artikler:

Åbnede flyets nødudgang i luften

Alvorlig kritik af flyselskab efter ”urin-skandale”

Uregerlige flypassagerer håndteres forskelligt