(Foto: Jarle Vines)

Strejkefare i norske lufthavne

En tvist om pension kan betyde, at ansatte hos den norske lufthavnsoperatør Avinor går i strejke på fredag, og det vil få konsekvenser for flytrafikken i Stavanger Lufthavn.

Strejkefaren lurer i øjeblikket over flere norske lufthavne.

Igennem længere tid har der pågået forhandlinger om pension til de ansatte hos den norske lufthavnsoperatør Avinor. På torsdag mødes NTL og LO Stat fra arbejdstagersiden med Avinor, Avinor Flysikring og arbejdsgiverforeningen Spekter sammen med Riksmekleren for at forsøge at komme til enighed. Sker det ikke inden midnat, vil det resultere i strejke fra fredag den 29. juni klokken 10.

Hvis parterne ikke bliver enige om en aftale, vil der i første omgang være tale om 196 strejkende ansatte i Avinor, der alle er medlemmer af fagforeningen NTL (Norsk Tjenestemannslag).

NTLs medlemmer er fortrinsvis beskæftiget i brand- og redningstjenesten i de norske lufthavne. Det er uvist, hvorvidt det strejkende personale generelt set kan føre til lukkede lufthavne. Strejken skal ikke være omfattet af ansatte i selve flyene eller flyvekontroltjenesten.

Tvist om forhandlingsret
Pensionstvisten handler om retten til at forhandle en ny pensionsordning for ansatte i Avinor. Siden 2003 har de ansatte haft forhandlingsret, og det skal de fortsætte med, mener NTL og LO Stat.

”Sagen om pensioner i Avinor kunne have været løst for flere år siden. Løsningen er enkel. Vi forhandler gerne en ny pensionsordning, men så skal Avinor fjerne kravet om at diktere os. Uanset hvad Spekter og ledelsen i Avinor siger, handler denne mægling om at forsvare retten til at forhandle pension,” siger Lise Olsen, næstformand i LO Stat og forhandlingsleder, i en pressemeddelelse.

Ifølge Avinor skal LO Stat slippe forhandlingsretten, men det ønsker LO Stat ikke.

”Når ledelsen ikke accepterer, at vi skal have hånd på rattet i forhandlingerne, er mægling og en eventuel strejke den eneste mulighed, vi har for at sikre ansattes aftalte rettigheder,” siger Fredrik Oftebro, næstformand i NTL.

Mulig lukning af Stavanger
En stor del af de 196 Avinor-ansatte, der risikerer at gå i strejke på fredag, arbejder i Stavanger Lufthavn Sola. Bliver parterne ikke enige, vil 81 ansatte i denne lufthavn gå i strejke, og det vil betyde en midlertidig lukning, siger lufthavnschef i Stavanger, Leif Anker Lorentzen, ifølge Stavanger Aftenblad.

Hos lufthavnsoperatøren Avinor forudser man, at en strejke vil genere tusindvis af feriegæster fra Stavanger Lufthavn.

“Store dele af lufthavnsnetværket vil blive præget af dette i en hektisk ferietid. Avinor har ikke mere information at give på nuværende tidspunkt, og vi beder de rejsende om at holde sig opdateret via sit flyselskab eller vores internetsider,” siger Gurli Høeg Ulverud, kommunikationschef i Avinor.

Oslo Gardermoen går fri
Bliver fredags-strejken en realitet, vil der også forekomme midlertidige lukninger i lufthavnene i Haugesund, Alta, Svolvær, Sandnessjøen, Honningsvåg, Sandane og Rørvik. Det oplyser Avinor.

Flere flyselskaber fra Danmark betjener Stavanger Lufthavn fra danske byer. Danish Air Transport har afgange fra Billund Lufthavn til den sydvestligt beliggende norske by, mens også SAS har afgange til lufthavnen.

I Oslo Gardermoen drejer det sig om 25 ansatte, der kan gå i strejke på fredag, mens resten af de i alt potentielt 196 strejkende vil være spredt ud over seks andre, mindre norske lufthavne. Det forventes dog, at Oslo-lufthavnen ikke vil blive lukket som følge af en strejke.

 

Relaterede artikler:

Norsk brændstofstrejke optrappes i morgen

Norsk lufthavnsstrejke er aflyst

Storstrejke truer i Oslo Gardermoen