Nu får det konsekvenser for en del af personalet i Bromma, at trafikken de senere år har været lavere end tidligere samt at BRA nedlægger selskabets indenrigsruter for at flyve på vegne af SAS.
Da det kom frem, at SAS har indgået en wetlease-aftale med Braathens Regional Airways (BRA) om, at 13 af selskabets ATR 72-600’ere og et Airbus A319-fly fremover skal flyve for det skandinaviske flyselskab, blev der straks spekuleret i hvilke konsekvenser, det vil få for Stockholm-Bromma (BMA).
Den svenske hovedstadslufthavns skæbne har i årevis været et flittigt debatteret emne blandt lands- og lokalpolitikere i Danmarks naboland, da der ikke er lige så travlt som tidligere, ligesom bystyret i Stockholm ønsker at lukke lufthavnen for i stedet at bygge boliger på området.
I 2019 var Bromma med op imod 2,4 millioner årlige passagerer den fjerdestørste lufthavn i Sverige, men antallet af rejsende faldt under COVID-19-pandemien, og det er ikke rigtigt kommet sig siden. I både 2022 og 2023 har lufthavnen betjent lige knap 1,2 millioner rejsende om året.
Driften skal tilpasses
Aftalen mellem SAS og Braathens Regional Airways betyder, at BRA dropper beflyvningen af en række indenrigsruter, som det svenske selskab hidtil har haft på afgangsskærmene i Stockholm-Bromma.
SAS vil i stedet benytte flyene til at øge frekvensen på eksisterende ruter samt etablere nye til og fra Arlanda (ARN).
Det betyder, at rutetrafikken fra den mindre svenske hovedstadslufthavn i fremtiden vil være meget begrænset, og allerede da nyheden kom offentligheden for øre, udtalte koncernchef Jonas Abrahamsson fra Swedavia, at man ville være nødt til at ændre kurs som følge heraf.
”Vi vil nu tilpasse vores drift i lufthavnen i betragtning af den nye trafikstruktur. Den proces vil blive gennemført i tæt dialog med de ansatte, der bliver berørt af ændringerne.”
Har været for lav
Den udmelding bliver nu udmøntet, oplyser lufthavnsoperatøren, der netop har varslet, at 90 ansatte i Stockholm-Bromma står til at miste deres arbejde, fordi der ikke længere er samme behov for lufthavnspersonale som tidligere.
”Selvom Bromma er en meget effektiv og veldrevet lufthavn, som mange rejsende sætter pris på, har kapaciteten længe været for lav, og dette varsel er en konsekvens af de nye markedsforhold, der er opstået i kølvandet på udmeldingen fra SAS og BRA,” oplyses det.
Swedavia fortæller desuden, at næste skridt er, at man i den kommende tid vil indgå i dialog med såvel fagforeninger som de ansatte, der skal finde noget andet at lave.
Relaterede artikler:
BRA-aftale med SAS kan besegle Brommas skæbne