Den svenske regering har besluttet at holde hånden over otte indenrigsruter for at sikre en midlertidig statsstøttet betjening af flyruter til udkantsområder i Sverige.

Det drejer sig om syv ruter til det nordlige Sverige samt en rute til Gotland. Ruterne er fra Stockholm-Arlanda til Kiruna, Luleå, Umeå, Östersund, Skellefteå, Örnsköldsvik, Sundsvall og Visby.

Samlet har regeringen sat 105 millioner svenske kroner – 70 millioner danske kroner – af til initiativet, der er kommet i stand på baggrund af en aftale mellem regeringen, Centerpartiet og De Liberale.

“Det er en meget vigtig beslutning, som betyder, at vi sikrer den socialt vigtige transport af mennesker og varer, der skal foretages med fly,” siger Lena Erixon, der er generaldirektør i Trafikverket, der skal administrere ordningen.

SAS betjener syv ud af otte ruter
Den svenske regering har bedt Trafikverket om hurtigst muligt at indgå en aftaler med operatører, der kan sikre trafikken på de nævnte ruter. Ud fra omkostningsmæssige og miljømæssige hensyn skal det accepteres, at der kan være op til tre mellemlandinger på en rute.

I første omgang er det de hidtidige operatører på ruterne, der vil kunne få adgang til at flyve med statsstøtte i ryggen. I forvejen stod der SAS på syv af otte ruter, da ruten fra Arlanda til Örnsköldsvik betjenes af Air Leap. Norwegian har hidtil fløjet på Kiruna, Luleå og Umeå fra Stockholm.

I regeringens oplæg nævnes der specifikt Arlanda-lufthavnen, hvilket definitivt udelukker BRA, der hidtil har trafikeret Örnsköldsvik, Sundsvall, Umeå, Visby og Östersund fra Bromma-lufthavnen. Herudover blev ordningen offentliggjort efter BRA tidligere på mandagen offentliggjorde, at selskabet er trådt i betalingsstandsning.

Norwegian opsiger svenske kabineansatte
Hvorvidt Norwegian vil være i stand til at kunne trafikere nogle af de otte ruter afhænger af, om selskabet har personale til rådighed. Mandag bekræftede det norske lavprisflyselskab, at alle kabineansatte på basen i Arlanda har fået varslet deres opsigelse, da samtlige selskabets operationer i Sverige er midlertidigt indstillet på grund af COVID-19.

Herudover har Norwegian indledt forhandlinger med piloterne, ligesom et antal administrativt ansatte ved den svenske base er gået ned i arbejdstid.

Norwegian oplyser, at de opsagte kabineansatte er garanteret genansættelse, når virksomheden genoptager aktiviteterne, og den ret har de i op til 12 måneder.