Hamborg Lufthavn i det nordlige Tyskland. (Foto: Michael Penner?

Tæt på nulvækst i Hamborg Lufthavn

Hamborg Lufthavn formåede kun med nød og næppe at få vækst i antallet af passagerer i 2019, hvor konkurser hos flyselskaber påvirkede udviklingen.

Hamburg Lufthavn måtte i 2018 for første gang i flere år notere et fald i antallet af passagerer, og i 2019 lykkedes det kun i begrænset omfang den nordtyske lufthavn at vende billedet.

I alt benyttede 17,3 millioner passagerer i 2019 Hamborg Lufthavn, som dermed fik en minimal passagervækst på 0,4 procent i forhold til året før – altså tæt på nulvækst. Samtidig faldt antallet af starter og landinger i lufthavnen med 0,8 procent til 155.000 operationer.

Hamborg Lufthavn benyttes blandt andet af en del danske rejsende, da den ligger i en overkommelig køreafstand fra især det sydlige Jylland.

Flyselskaber i betalingsstandsning
Den nordtyske lufthavn har de seneste par år opereret i et vanskeligt marked, da flere flyselskaber og turoperatører er gået konkurs, oplyser Hamborg Lufthavn i en pressemeddelelse. Blandt andet gik det tyske flyselskab Germania, som fløj fra Hamborg, konkurs i februar 2019.

”De seneste år har set mærkbare ændringer i Hamburg Lufthavns markedsmiljø. Luftfarten er blevet mere ustabil og mindre forudsigelig. Flyselskaberne og lufthavne oplever et stigende omkostningspres, hvilket gør lufthavnsplanlægningen mindre sikker. Men ønsket om at rejse er usvækket, og at flyrejser er blevet en dagligdags vare,” siger Michael Eggenschwiler, administrerende direktør for Hamburg Lufthavn.

Ryanair lukker sin base
2020 kan blive endnu et udfordrende år for Hamborg Lufthavn. Eksempelvis har Ryanair bebudet at selskabet fra 8. januar lukker sin base i Hamborg. Det irske lavprisselskab bevarer dog hovedparten af sine ruter til lufthavnen, og Hamborgs Lufthavn forventer generelt stabile passagertal for det indeværende år.

”Ligesom i 2019 vil det kommende år sandsynligvis blive præget af intensiv tilpasning inden for luftfartsmarkedet,” ifølge Michael Eggenschwiler.

”Vi planlægger derfor i øjeblikket med en lille vækst i passagertallet. Europæiske flyselskaber omstrukturerer, og vores driftsmiljø vil gennemgå en dynamisk udvikling. Hamburg Lufthavn ønsker at forblive en attraktiv arbejdsgiver og en pålidelig partner,” siger lufthavnsdirektøren.

Hamborg Lufthavn kan trods vanskelighederne glæde sig over, at flyselskaberne allerede har varslet flere nye ruter fra Hamborg til sommerprogrammet 2020 – heriblandt ruter til Tallinn, Vilnius, Milan Linate, Larnaca og Preveza.

 

Relaterede artikler:

Ryanair lukker sin Hamborg-base

Slut med New York-rute fra Hamborg

Sun-Air åbner tysk indenrigsrute fra Hamborg