En Boeing 737 fra UTair forulykkede ved landing i Usinsk. Foto: The Aviation Herald

Tredje landingsuheld i løbet af en uge

Landingsstellet på en Boeing 737 fra det russiske lavprisflyselskab UTair kollapsede søndag i forbindelse med en landing i Usinsk.

Et stort passagerfly har fra tredje gang på en uge havareret ved landing. Mens de to foregående hændelser involverede et fly fra tyrkiske Pegasus Airlines og Icelandair, var et russisk passagerfly søndag involveret i en hændelse.

En Boeing 737-500 fra det russiske lavprisflyselskab UTair var af sted på rute UT535 fra Moskva Vnukovo til Usinsk i det nordvestlige Rusland. Flyet lagde an til landing på bane 13 klokken 12.21 lokal tid, men det kom for lavt ind og ramte jorden cirka 15 meter før starten på landingsbanen. Det skriver The Aviation Herald.

Boeing-flyet med registrering VQ-BPS strøg gennem store dyner af sne, hvorefter hele hovedlandingsstellet kollapsede. Maskinen gled herefter på næsehjulet og maven, indtil det stoppede i en position uden for landingsbanen. Der skete stor skade på flyet – herunder en ødelagt vinge, hvilket resulterede i lækket brændstof. Der opstod imidlertid ikke brand.

Samtlige 94 passagerer og seks besætningsmedlemmer slap med skrækken, og samtlige ombordværende blev evakueret via nødslisker. En eller to passagerer skal have fået mindre skader.

Fly er 22 år gammelt
Utair har efter hændelsen rapporteret, at ILS (Instrument Landing System) og indflyvningslysene til lufthavnen i Usinsk ikke virkede, hvilket også fremgår af de såkaldte NOTAM (NOtice To AirMen, red.) Det var dog muligt for piloterne at lande via hjælp fra kontroltårnet, lyder det.

Lokale vejrdata viser ifølge The Aviation Herald, at det blæste seks meter i sekundet ved landingen med vindstød op til 11 meter i sekundet. Vinden blæste fra sydøstlig retning. Temperaturen var minus 21 grader, og der var en sigtbarhed på 1.100 meter. Skyhøjden var 450 meter.

Boeing 737-flyet, der havarerede, er 22 år gammelt og har siden marts 2012 fløjet for UTair. Op til dette tidspunkt fløj det for amerikanske United Airlines. UTair har hovedkontor i Khanty-Mansiysk Airport i det centrale Rusland, og selskabet råder over 65 fly.

Alvorlig hændelse i Istanbul
Hændelsen med UTair-flyet er således den tredje landingshændelse på ganske kort tid. Den 5. februar forulykkede en Boeing 737-800 fra Pegasus Airlines under en landing i Istanbul Sabiha Gokcen-lufthavnen. Flyet kørte af banen under landingsafløbet, hvorefter det ramte en mur og brækkede i tre dele. Den alvorlige hændelse resulterede i tre omkomne personer.

Det var tredje gang på to år, at et fly fra Pegasus Airlines var involveret i en baneafkørsel. Det tyrkiske flyselskab har skandinaviske ruter til både København, Stockholm og Oslo.

To dage senere havarerede et fly fra Icelandair under en landing i Keflavik Airport ved Reykjavik. Højre side af landingsstellet på Boeing 757-200-flyet brød sammen efter en formentlig hård landing, og kort efter blev det bragt til standsning hvilende på højre motor og næsehjulet. Samtlige 160 passagerer og seks besætningsmedlemmer slap alle uskadte fra hændelsen.

Herunder et opslag fra Twitter med billeder af Boeing 737-flyet fra UTair, hvorfra passagererne hurtigt blev evakueret:


Relaterede artikler:

Landingsstel kollapsede på Icelandair-fly

Tredje alvorlige baneafkørsel på to år

Ulykkesflyet blev også brugt til Skandinavien