Tysk lufthavn lemper takster for ”grønne” fly

Stuttgart Lufthavn har indført nyt takstregulativ, som gør det billigere for flyselskaber, der flyver på biobrændstof, at benytte lufthavnen.

Mens 193 europæiske lufthavne netop har skrevet under på en aftale om at reducere CO2-emissionerne fra lufthavnenes egen drift til nul inden 2050, tager nogle af disse lufthavne også initiativer til at reducere emissionen fra de fly, som benytter lufthavnen.

I Tyskland har Stuttgart Lufthavn netop lanceret nye takstregler, som betyder, at det bliver gratis for elektrisk drevne fly at benytte lufthavnen i en periode på et år, mens fly, som flyver delvist på biobrændstof, modtager et økonomisk tilskud fra lufthavnen. De nye regler trådte i kraft den 1. juli.

Da kommercielle el-fly formentlig først bliver en realitet om en del år, får de nye regler for el-fly i lufthavnen ikke rigtigt nogen betydning foreløbigt, mens reglerne for fly med biobrændstof hurtigere kan vise sig af få en effekt.

3,7 millioner kroner i støtte
Flyselskaber som eksempelvis SAS og KLM gennemfører allerede en del flyvninger med en vis mængde biobrændstof i tanken, og begge selskaber har ambitioner om inden for en kort årrække at øge mængderne betydeligt. Både SAS og KLM flyver i dag til Stuttgart

Med de nye regler vil flyselskaber i Stuttgart Lufthavn kunne få et tilskud på op til 300 euro (cirka 2.240 kroner) pr. 1.000 liter biobrændstof, de bruger på ruterne til Stuttgart.

Den tyske lufthavn har afsat et samlet beløb på 500.000 euro (3,73 millioner kroner) til at yde tilskud til flyselskaber, der flyver med biobrændstof i tanken.

Målet med de nye takstregler er ifølge lufthavnen at skabe incitamenter til teknologisk udvikling i retning af en mere støjsvag og klimavenlig flytrafik samt at skabe rammerne for at indføre ny innovativ teknologi.

“Det er et presserende spørgsmål at gøre luftfarten mere klimavenlig. For os som udbyder af infrastruktur er de nye regler en måde at fremme denne mission på,” siger Walter Schoefer, administrerende direktør for Stuttgart Lufthavn.

Udvikling af bæredygtigt rutenetværk
Ifølge lufthavnen er Stuttgart den første tyske lufthavn, der stimulerer brugen af ​​biobrændstof og elektriske fly via sin takstregulering.

”For os betyder bæredygtighed også at tænke langsigtet og overveje vores interessenters behov. For vores passagerer tilstræber vi at udvikle vores rutenet bæredygtigt, og af hensyn til vores naboer støtter vi mere støjsvage fly,” siger Arina Freitag, direktør for flytrafik i Stuttgart Lufthavn.

Den tyske lufthavn definerer det alternative brændstof som blandbart jetflybrændstof, der reducerer drivhusgasserne med mindst 60 procent i forhold til fossilt flybrændstof.

Stuttgart Lufthavn havde i 2018 næsten 12 millioner passagerer, hvilket var 7,8 procent flere end året før. Det tyske selskab Eurowings har en markedsandel på over 35 procent i lufthavnen.

 

Relaterede artikler:

SAS lancerer ny tillægsydelse

Avinor køber biobrændstof baseret på norsk skov

KLM i samarbejde om Europas første biobrændstofanlæg