Rejsende i Københavns Lufthavn. (Foto: Jasper Carlberg | CPH)

Udsigt til fortsat passagervækst i CPH

I Københavns Lufthavn var der i februar over 200.000 flere rejsende sammenlignet med samme måned året før. Passagervæksten er efter årets første måneder på næsten 10 procent og ser ud til at fortsætte.

For fem år siden kunne Københavns Lufthavn i februar måned sætte ny passagerrekord for årets anden måned med i alt 1.995.479 rejsende, men ingen vidste dengang, at der blot 12 måneder forude ventede en coronapandemi, der midlertidigt ville sende passagertallet helt i bund, inden en langvarig genopretning derefter skulle i gang.

Københavns Lufthavn er stadig i gang med genopretningen, og i februar i år var der 1.849.923 passagerer, der benyttede den danske hovedstadslufthavn, og det var omkring syv procent under rekordniveauet fra 2019. Samtidig er der tale om en vækst på 12,6 procent i forhold til samme måned sidste år, hvor der var 1.643.010 rejsende.

Fremgangen på mere end 200.000 passagerer var dog også hjulpet lidt på vej af skuddagen, og årets to første måneder har samlet skabt en passagervækst på 9,9 procent.

Udviklingen dokumenterer derfor, at den stærke efterspørgsel stadig er intakt, hvilket i høj grad var båret af vinterferien med to særligt rejseaktive uger. Søndag den 25. februar var således månedens travleste dag med omkring 79.000 rejsende.

”Vintermånederne er generelt mere stille, men vi er meget tilfredse med stigningen i antallet af rejsende. Det viser, at der stadig er en store rejselyst. Der er mange, der benytter vinterferien til at komme væk til sol, strand og varme eller skipisterne i bjergene,” siger Peter Krogsgaard, kommerciel direktør i Københavns Lufthavn.

Flere i flyene
Tendenserne i passagervæksten fulgte i februar udviklingen fra de seneste måneder, hvor der har været tilbagegang i indenrigstrafikken og fremgang i den europæiske trafik og især den interkontinentale trafik. Sidstnævnte trafiksegment er kommet sidst i gang efter COVID-19.

En anden tendens, der også opleves i andre større internationale lufthavne, er det faktum, at flyenes sædekapacitet er stigende, og at belægningen i flyene også går op.

I Københavns Lufthavn var der i februar 16.193 operationer, og i forhold til det samlede passagertal svarer det til, at der var 114 passager i gennemsnit på hvert afgående og ankommende fly. I 2019 var der i februar 18.852 operationer og lidt mere end 200.000 flere passagerer, og dengang var der blot 106 passagerer i flyene.

Evigt populære London i fokus
At de interkontinentale ruter er kommet stærkt tilbage fra coronapandemien er også tydeligt, når en oversøisk destination sniger sig ind i lufthavnens top 10-liste over de mest frekventerede destinationer.

Doha i Qatar er således for anden måned i træk en af de 10 mest besøgte destinationer, og år til dato er det den ottende mest populære destination og overgår både Milano og Málaga. Det er dog et fåtal, der har Doha som slutdestination, idet hovedparten er transferpassagerer, der rejser videre fra Doha med Qatar Airways til et af selskabets mange destinationer i Afrika, Asien eller Australien.

Den mest populære destination er som altid London, idet en håndfuld flyselskaber tilbyder i alt 124 ugentlige afgange til tre britiske hovedstadslufthavne, henholdsvis Heathrow, Gatwick og Stansted. I februar var der flere end 130.000 passagerer på ruterne til og fra London-lufthavnene.

Netop London er også blandt favoritterne til de kommende påskerejser, hvor CPH forventer, at omkring 1,5 millioner passagerer vil benytte påskeugerne til at rejse i. Det vil i givet fald være otte procent flere end sidste år, hvorfor passagervæksten ser ud til at fortsætte med næsten uformindsket styrke.

 

Relaterede artikler:

Københavns Lufthavn i storform: Syv procent vækst

26,8 millioner passagerer i Københavns Lufthavn

Transferandel i CPH stiger med 40 procent