En Airbus A330-300 fra det britiske langdistanceflyselskab Virgin Atlantic. Foto: © Thorbjørn Brunander Sund, Danish Aviation Photo

Virgin Atlantic-pilot havde ikke papirerne i orden

Et fly fra Virgin Atlantic var på vej fra London til New York, da det måtte vende om. Styrmanden havde ikke gennemført den sidste, krævede test hos flyselskabet, og han måtte derfor udskiftes.

Ganske usædvanligt måtte et fly fra Virgin Atlantic returnere til afgangslufthavnen, fordi en af piloterne ikke have sine papirer i orden.

Det var en Airbus A330-300 (registrering G-VWAG) fra det britiske langdistanceflyselskab, der 2. maj 2022 var af sted på rute VS3 fra London Heathrow til New York-JFK. Flyet havde fløjet næsten 40 minutter, da de to piloter om bord blev opmærksomme på det, flyselskabet kalder en ”vagtplansfejl”. Det skriver det britiske medie The Guardian.

A330-flyet var fløjet ind over Irland, da det måtte vende 180 grader rundt og returnere til London Heathrow. Flyet landede over halvanden time, efter det var lettet fra den britiske hovedstadslufthavn.

I London Heathrow blev der fundet en afløser for styrmanden, og flyet lettede atter med kurs mod New York. Virgin Atlantic understreger, at sikkerheden ikke var på spil.

Havde ikke gennemført afsluttende testflyvning
Styrmanden fik arbejde hos Virgin Atlantic i 2017, og han var fuldt kvalificeret i henhold til britiske luftfartsbestemmelser. Han havde dog ikke fået gennemført en endelig testflyvning, hvor han vil blive vurderet, hvilket er en del af de interne krav hos flyselskabet.

Da kaptajnen på A330-flyet ikke var certificeret som instruktør, måtte det store fly altså vende retur til London. Normalt bliver et fly styret af både styrmanden og kaptajnen, men kaptajnen har altid det ultimative ansvar for flyvningen.

”Begge piloter var behørigt licenseret”
En talsmand fra Virgin Atlantic har bekræftet ifølge The Guardian, at A330-flyet måtte vende retur til London Heathrow som følge af en vagtplansfejl.

”Den kvalificerede styrmand, som fløj sammen med en erfaren kaptajn, blev erstattet med en ny pilot for at sikre fuld overensstemmelse med Virgin Atlantics træningsprotokoller, som overstiger industristandarder,” lyder det fra Virgin Atlantic.

”Vi undskylder ulejligheden over for vores kunder, som ankom to timer og 40 minutter senere end planlagt som følge af besætningsskiftet.”

De britiske luftfartsmyndigheder, CAA, oplyser, at Virgin Atlantic har informeret dem om hændelsen. Myndigheden påpeger, at der ikke var brud på sikkerheden: ”Begge piloter var behørigt licenseret og kvalificeret til at udføre flyvningen,” fortæller CAA.

 

Relaterede artikler:

Virgin Atlantic vil købe op imod 150 elektriske VTOL-fly

Virgin Atlantic med Dreamliner til Norge

150 PIA-piloter har snydt med certifikaterne