SAS-fly i Stockholm Arlanda Lufthavn (Foto: Peter Phillips)

11. måned i træk med negativ påvirkning af flytrafikken

Antallet af flypassagerer i Sverige faldt i januar med 87 procent sammenlignet med januar sidste år. Stockholm-lufthavn havde den største nedgang.

De svenske lufthavne måtte igen i januar notere en voldsom nedgang i trafikken sammenlignet med samme måned sidste år. Dermed påvirker coronapandemien for 11. måned i træk flytrafikken negativt i Sverige.

I januar fløj i alt 342.000 passagerer til eller fra lufthavnsoperatøren Swedavias ti lufthavne, som tæller de største svenske lufthavne. Det er et fald på 87 procent sammenlignet med januar sidste år, hvor lufthavnene tilsammen havde 2.670.000 passagerer.

”Januar er den 11. måned i træk, hvor pandemien har en stærk negativ indvirkning på flyrejser, som stadig er på historisk lave niveauer. Smittespredningen og rejserestriktioner er igen øgt både i Sverige og i resten af ​​verden, hvilket fører til en ny nedadgående tendens for flyrejser i begyndelsen af ​​året,” siger Jonas Abrahamsson, Swedavias koncernchef.

Fortsat stærkt begrænset efterspørgsel
Den svenske lufthavnsoperatør vurderer derfor, at efterspørgslen fortsat vil være stærkt begrænset i de kommende måneder, indtil vaccinerne for alvor er rullet ud.

”De vaccineinitiativer, der nu implementeres, er helt afgørende for, at verden kan genåbnes, men også for et opsving i flyrejser og vores mulighed for at mødes igen,” siger Jonas Abrahamsson.

Ud af de i alt 342.000 flyrejser i Sverige i januar var 222.000 udenrigsrejser, hvilket er et fald på 88 procent sammenlignet med januar sidste år. Indenrigsrejserne faldt med 86 procent til 120.000 rejsende.

Stockholm Bromma var den lufthavn, som måtte notere det procentvis største fald i januar med en nedgang i passagertallet på 98 procent i forhold til samme måned året før. Kun 4.000 passagerer benyttede Stockholms sekundære lufthavn i januar.

86 procent færre passagerer i Arlanda
I Sveriges største lufthavn, Stockholm Arlanda, faldt antallet af passagerer med 86 procent til 229.000 i januar. Antallet af passagerer på de internationale ruter fra Arlanda-lufthavnen faldt med 88 procent til 168.000, mens antallet af indenrigspassagerer faldt med 82 procent til 61.000 rejsende.

I Gøteborg Landvetter Lufthavn havde en nedgang i passagertallet på 89 procent til 47.000 passagerer i januar, mens nedgangen i Malmø Sturup var på 84 procent til 20.000 passagerer.

Det nordlige Sverige, hvor man er meget afhængig af flytrafik, klarede sig bedst i januar blandt Swedavias regionale lufthavne. I Kiruna Lufthavn faldt antallet af passagerer med 71 procent, og i Luleå Lufthavn havde man nedgang på 79 procent i passagertallet i januar.

 

Relaterede artikler:

10 svenske lufthavne stadig uden trafik

Svenske storlufthavne nede med 83 procent

Swedavia klar til at lukke Stockholm Bromma