TSA-sikkerhedskontrollør i Bradley International Airport i Connecticut. (Foto: Eric K Warncke | Shutterstock)

6.000 kroner i bonus til nyansatte i lufthavne

Manglen på arbejdskraft i amerikanske lufthavne er nu så alvorlig, at der skal bonusser på bordet for at lokke medarbejdere til. Samtidig opfordrer lufthavnene til, at man ikke stjæler ansatte fra hinanden.

Transportation Security Administration (TSA), der står for sikkerheden lufthavnene i USA, har tilbudt 1.000 dollars, eller hvad der svarer til lidt over 6.000 kroner i bonus, hvis man siger ja tak til at blive ansat.

Målet for TSA har været at skaffe 6.000 sikkerhedskontrollører inden udgangen af september. På nuværende tidspunkt er det lykkedes at skaffe 4.000 fortæller en TSA-talskvinde til cnbc.com.

Flere lufthavne, blandt andet Austin i Texas, Myrtle Beach i South Carolina og Charlotte Douglas  i North Carolina, har bedt rejsende om at ankomme mindst tre timer tidligere end planlagt, fordi der de seneste uger har været lange køer for at komme gennem sikkerhedskontrollen.

Udbredt mangel på medarbejdere
Og det er ikke blot TSA, der har problemer med at skaffe folk. Flyselskaberne har også deres udfordringer, efter at de under coronapandemien sendte tusinder af ansatte på tidlig pension.

Flyselskabet American Airlines har eksempelvis været nødt til at skære en procent af flyvningerne i første halvdel af juli på grund af personalemangel.

Ifølge tal fra det amerikanske arbejdsministerium steg antallet af nye jobs i servicefagene i maj med 292.000. Det er mere end halvdelen af fremgangen i antal af beskæftigede i den måned.

Branchen har det svært
At der er rift om ansatte i servicebranchen, har udfordret lufthavnene yderligere.  For det er svært at finde folk, der vil gennemgå et føderalt sikkerhedstjek, som kan tage mere end to uger, for derefter at tage ud i en lufthavn for at vende burgere eller sælge magasiner.

”Lufthavne har selv i normale tider enorme vanskeligheder med at rekruttere folk,” siger Earl Heffintrayer, lufthavnsanalytiker hos Moody’s Investors Service.

Det store opsving i interessen for igen at komme ud at flyve har skabt en slagsmål om at skaffe medarbejdere.

”Puljen af ​​arbejdstagere er nogenlunde konstant, mens antallet af arbejdsgivere, der prøver at ansætte, lige nu bare går op, op og op,” siger assisterende professor Ioana Marinescu, fra University of Pennsylvania.

Antallet af flyrejsende er buldret frem, siden COVID-19-vaccinerne i foråret blev rullet ud over USA. Det kan blandt andet ses på, at TSA’s aktivitetsniveau er oppe på omkring 80 procent af niveauet i 2019.

Lad være med at stjæle
Manglen på arbejdskraft var i sidste måned så stor i Dallas/Fort Worth International Airport, at en af lufthavnens chefer i et brev bad butikker og restauranter i lufthavnen om ikke at stjæle hinandens ansatte.

”Når vi forbereder os på en travl sommer, skal du lade være med at lokke medarbejdere fra andre butikker,” lød opfordringen.

 

Relaterede artikler:

Passagererne står i kø for at flyve i USA 

”Ketchupeffekt” hos flyselskaber skaber pilotmangel

Hundredvis af afgange aflyst