En Airbus A321LR fra Azores Airlines. Foto: BriYYZ, CC 2.0

7.874 kilometer nonstop i Airbus A321LR

Azores Airlines har gennemført verdens længste flyvning med en Airbus A321LR og slår dermed en tidligere rekord sat af canadiske Air Transat i 2020.

Fly fra A320-familien har traditionelt set været brugt til kort- og mellemdistanceruter, men de nyeste fly kan præstere endnu mere.

Således kan Airbus A321LR operere på ruter, der normalt set vil blive betjent med store langdistancefly. For nyligt blev der sat rekord, da Azores Airlines gennemførte den hidtil længste direkte kommercielle ruteflyvning i verden med denne flytype.

Der var tale om en flyvning med rutenummer S4236 fra Oakland i den amerikanske delstat Californien til Lajes i den portugisiske øgruppe Azorerne. A321LR’eren med registrering CS-TSI tilbagelagde en distance nonstop på 7.874 kilometer, oplyser Azores Airlines.

’Det er en relevant præstation for SATA Azores Airlines, da selskabet styrker flådens alsidighed og tilpasningsevne til mellem- og langdistanceflyvninger,’ skriver flyselskabet på sin hjemmeside.

Slog A321LR-rekord sat af Air Transat
I januar i år satte Azores Airlines en anden rekord med en af sine i alt fire Airbus A321LR. Flyselskabet gennemførte en direkte flyvning fra Lissabon til Bogotá i Colombia, hvor der blev sat rekord med ni timer og 49 minutter. Den længste flyvetid nogensinde med flytypen.

Rekorden for længste kommercielle flyvning i distance, der altså gik fra det nordvestlige USA til Azorerne, slog den hidtidige rekord sat i oktober sidste år.

En Airbus A321LR med registrering C-GOIO fra canadiske Air Transat satte rekord fra Montreal til Athen med i alt 7.651 kilometer på atlantflyvningen. Den direkte flyvning havde rutenummer TS690, og flyvetiden var otte timer og 20 minutter.

Flyvetider på op mod ni eller 10 timer i en A321LR, der kun har én midtergang, vil for mange være en uoverskuelig oplevelse. Kabinekonfigurationen i en A321LR fra Azores Airlines består af 16 sæder på Business Class og 174 sæder på Economy Class. Flyselskabet oplyser selv, at det i en A321LR tilbyder komfort som i et langdistancefly.

SAS satte rekord med A320neo
Det er åbenbart rekordernes tid for fly fra Airbus A320-familien. SAS gennemførte 22 flyvninger i forbindelse med evakueringerne fra Afghanistan, hvoraf kort- og mellemdistanceflyet A320-200neo blev brugt til syv flyvninger. Og på én af turene satte flytypen SAS-rekord.

Det skandinaviske flyselskab gennemførte 24. august en direkte flyvning fra København til Islamabad i Pakistan, og den varede hele ni timer og 40 minutter. Dette var rekord for A320neo hos SAS. Der var tale om en tomflyvning på rutenummer SK9242 og med flyet SE-ROS. Turen var på omkring 5.500 kilometer.

På turene til Islamabad fik SAS dermed mulighed for at teste rækkevidden i A320neo-flyene. De længste ture, flyene hidtil havde haft, var mellem Skandinavien og De Kanariske Øer. 6.300 kilometer er den maksimale rækkevidde for en A320neo.

Snart har SAS også mulighed for at teste rækkevidden af en Airbus A321LR. Flyselskabet modtog det første af tre leasede eksemplarer af denne flytype i oktober sidste år, men det er fortsat ikke kommet på vingerne som følge af coronapandemien. Flyet skulle haft haft premiere 1. september fra København til Boston, men nu overvejer SAS at bruge det på forretningsruter i Europa.

 

 

Relaterede artikler:

SAS-rekord: Ni timer og 40 minutter i A320

Icelandair vil købe portugisisk flyselskab

Ni ruter med A321 mellem Europa og Canada