Airbus A220-300-fly fra Air Baltic. (Foto: Air Baltic | PR)

Air Baltic flyver ind i fremtiden med SpaceX

I fremtiden vil Air Baltics passagerer få mulighed for at surfe på internettet via en forbindelse, der leveres af Starlink-satellitter fra SpaceX. Adgangen bliver gratis og tilgængelig på alle fly i flåden.

I den forgange uge kom det frem, at Delta Air Lines nærer planer om at tilbyde gratis trådløst internet til selskabets passagerer fra den 1. februar. I denne uge er det så Air Baltic, der løfter sløret for et lignende tilbud.

Det lettiske flyselskab har indgået et samarbejde med rumfartsvirksomheden SpaceX, der blandt andet er stiftet af den kendte forretningsmand Elon Musk. Det indebærer, at det i fremtiden bliver virksomhedens Starlink-satellitter, der skal levere internet ombord på Air Baltic-flyene.

Air Baltic har tidligere haft fly fra andre producenter i flåden, men i dag gør selskabet kun brug af A220-300-fly fra Airbus. I øjeblikket består flåden af 39 fly af denne type. De er forholdsvis nye, da flåden har en gennemsnitsalder på 3,1 år.

Vil give nye muligheder ombord
Starlink-satellitterne fra SpaceX er formentligt særligt blevet kendt i forbindelse med krigen i Ukraine, hvor de været benyttet som middel til, at såvel regeringen som lokalbefolkningen har kunne tilgå internettet til trods for Ruslands bombeangreb på landets infrastruktur.

Satellitterne befinder sig i såkaldt lavt jordkredsløb, da de er i en højde af 550 kilometer over jorden, hvilket er op mod 65 gange tættere på jorden end andre satellitter. Det resulterer i, at de kan levere en hurtigere forbindelse, lyder det fra Air Baltic.

Flyselskabet oplyser, at man regner med, den nye internetforbindelse vil være hurtig og stabil nok til, at passagererne undervejs på flyvningen eksempelvis kan spille mod andre, benytte VPN-forbindelser og lignende aktiviteter, der ikke tidligere har været muligt ombord på et fly.

Det første i Europa
Ifølge Air Baltic bliver internetadgangen gratis for de rejsende, og det vil ikke kræve et yderligere login eller lignende. Det ventes, at installationen af de nødvendige udstyr på selskabets fly kan påbegyndes i løbet af i år.

Martin Gauss, der er koncernchef i Air Baltic, beskriver det kommende tilbud om internet i samarbejde med SpaceX som ”et historisk øjeblik” for både flyselskabet fra Letland og luftfartsbranchen generelt.

”Snart vil Air Baltic blive det første flyselskab i Europa, der lancerer gratis og ubegrænset internet med høj hastighed fra satelitter. Vi er begejstrede for at kunne forbedre services for vores passagerer således, at de snart kan benytte internetadgangen ombord på vores flyvningerne i og udenfor Europa.”


Relaterede artikler:

Stadig et stykke vej til overskud i Air Baltic

Åbner 18 nye ruter fra tre baser

Taber 441 millioner kroner trods tredoblet omsætning