Airbus A220-300 fra Air Baltic. (Foto: Air Baltic | PR)

Stadig et stykke vej til overskud i Air Baltic

Årets første ni måneder er endt med et milliontab for Air Baltic, der blev hårdt ramt af COVID-19-pandemien, og ifølge koncernchefen nu også mærker betydelige konsekvenser af krigen i Ukraine.

Selvom der atter er kommet gang i den europæiske flytrafik i kølvandet på COVID-19-pandemien, har krigen i Ukraine og de dertilhørende udfordringer også haft en indvirkning på driften hos flere flyselskaber, heriblandt Air Baltic.

Selskabet har netop offentliggjort nøgletallene for tredje kvartal samt årets første ni måneder, og de viser, at selvom Air Baltic landede et positivt kvartalsresultat, er der fortsat en del, der skal indhentes, hvis årsresultatet også skal skrives med sort blæk.

Selskabet oplyser, at man i løbet af kvartalet, der omfatter juli, august og september, har fået et nettooverskud på 17,1 millioner euro, hvilket svarer til 127,1 millioner kroner.

Tab trods flere rejsende
Kigger man på perioden fra starten af januar til og med slutningen af september, har Air Baltics samlede omsætning beløbet sig til 362,5 millioner euro (2,7 milliarder kroner). Det er en forbedring i forhold til samme periode i 2021, hvor flyselskabet havde 133,3 millioner euro (991 millioner kroner) i omsætning i årets første ni måneder.

Antallet af passagerer har også rettet sig således, at Air Baltic i år har fløjet med 2,4 millioner fra januar til og med september, mens det tal var én million i 2021. Flyselskabet er dog fortsat 37 procent efter 2019-niveauet, da man her havde 3,8 millioner rejsende ombord i samme periode.

Trods fremgangen i passagertallet må flyselskabet dog indtil videre tage til takke med et negativt resultat for de første tre kvartaler af 2022. Samlet set har Air Baltic i perioden haft et tab på 35,6 millioner euro, som svarer til 265 millioner danske kroner.

Tabet er dog omtrent halveret i forhold til sidste år, hvor det ved udgangen af september var 72,1 millioner euro (536 millioner kroner).

Krigen kaster skygger
COVID-19-pandemien gik hårdt ud over Air Baltic, der fik et underskud på 1,97 milliarder kroner i 2020 og mistede 72 procent af selskabets omsætning sammenlignet med året før. Nu går det dog igen i den rigtige retning, understreger koncernchef Martin Gauss fra det lettiske flyselskab.

”Luftfartsbranchen er ved at komme sig oven på pandemien, og det ser man også i vores økonomiske resultater. Med en omsætning på 362,5 millioner euro og 2,4 millioner passagerer i årets første ni måneder, har Air Baltic taget endnu et skridt på vejen mod at blive rentabelt.”

Til trods for at pandemien i hvert fald i øjeblikket ikke fungerer som en barriere for flytrafikken, er der dog stadigvæk en række forhindringer, som vanskeliggør driften hos Air Baltic.

“Konsekvenserne af krigen i Ukraine har ændret vores markedsforhold betydeligt. Vi står over for problemer med forsyningskæden, stigende brændstofpriser, ændringer i trafikprogrammet og lignende udfordringer. Vores mål er dog fortsat det samme: At Air Baltic løbende vil øge selskabets markedsandel ved at skabe flyforbindelser mellem Baltikum og resten af verden.”


Relaterede artikler:

Åbner 18 nye ruter fra tre baser

Taber 441 millioner kroner trods tredoblet omsætning

SWISS får hjælp fra airBaltic