Airbus A330-200 fra Air France med registreringen F-GZCP, der forulykkede undervejs fra Rio de Janeiro til Paris-CDG. (Foto: Pawel Kierzkowski | CC 3.0)

Air France og Airbus frikendt i AF447-retssag

En fransk domstol har mandag frikendt Air France og Airbus for uagtsomt manddrab i forbindelse med AF447-styrtet for næsten 14 år siden. 228 personer omkom ved ulykken.

Air France og Airbus havde en af deres mørkeste dage i selskabernes historie, da en Airbus A330-200 styrtede i havet 1. juni 2009 på en tur fra Rio de Janeiro til Paris Charles de Gaulle Airport.

Samtlige 228 personer om bord mistede livet i en ulykke, der begyndte med et pitotrør, der blev stoppet med iskrystaller. Det resulterede ultimativt i, at flyet stallede og dernæst styrtede i Atlanterhavet.

De efterladte har ønsket at holde Air France og Airbus ansvarlige for ulykken, og det endte med, at der blev igangsat en retssag ved en domstol i Paris i oktober sidste år. De to selskaber blev tiltalt for uagtsomt manddrab.

Der er nu blevet afsagt dom i sagen, og den franske domstol har mandag frikendt både Air France og Airbus for uagtsomt manddrab. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Historisk retssag for Frankrig
Dommer Sylvie Daunis fra Paris-domstolen oplæste fire punkter, hvor Airbus havde ageret uagtsomt, og ét punkt for Air France. Dommeren fortalte dog tilhørerne i den fyldte retssal, at disse ikke var nok i henhold til fransk strafferet til at etablere et endeligt link til A330’erens styrt.

”En sandsynlig årsagssammenhæng er ikke tilstrækkelig til at karakterisere en lovovertrædelse,” sagde dommeren i sin 30-minutters dom, der markerede afslutningen på Frankrigs første retssag nogensinde, hvor et fransk selskab har været anklaget for uagtsomt manddrab efter et flystyrt. Det er tidligere kun sket for individer.

Meldingen om, at Air France og Airbus blev frikendt, faldt ikke i god jord hos de efterladte, hvor flere havde fulgt retssagen på tætteste hold i de ni uger, hvor den kørte.

”Vores mistede kære er døde for anden gang. Jeg føler mig syg,” lød reaktionen fra Claire Durousseau, der mistede sin niece i styrtet.

Har indgået forlig med efterladte
Både Air France og Airbus havde erklæret sig uskyldige i de anklager, der blev rejst mod dem. De to selskaber risikerede at skulle betale en bøde på 225.000 euro, eller hvad der svarer til 1,7 millioner kroner.

Efter dommen udsendte både Air France og Airbus erklæringer, hvor de udtrykte sympati for de pårørende og samtidig understregede, at de forbliver fuldt engagerede i luftfartssikkerhed.

Air France og Airbus har siden ulykken for næsten 14 år siden dog indgået en række forlig med de efterladte. Mange har fået udbetalt et større beløb på baggrund af flystyrtet. Også større beløb end den mulige bødestraf, som de to selskaber risikerede at få i retssagen.

 

Relaterede artikler:

AF447-retssag indledes mandag

Airbus og Air France skal i retten om AF447

De sidste minutter med AF447