KLM-fly i Billund Lufthavn. (Arkivfoto: Billund Lufthavn)

Bekymrede vestdanske lufthavne

Syv vestdanske lufthavne advarer om, at en høj flyskat kan skabe økonomisk ubalance i Danmark som følge af færre flyruter til skade for erhvervsliv og turisme.

Til daglig er der intens konkurrence mellem de jyske lufthavne, men ved udsigten til en udefrakommende trussel har lufthavnene nu valgt at stå skulder ved skulder.

Truslen kommer i forbindelse med regeringens forhandlinger om en ny klimalov, hvor Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti har budt ind med en flyskat.

Det sker, selvom Brancheforeningen Dansk Luftfart (BDL) for nylig offentliggjorde et udspil om et frivilligt klimabidrag på mellem 20 og 30 kroner per afrejsende passager, hvilket skal indbringe et årligt provenu på mellem 250 og 300 millioner kroner til anvendelse i en særlig klimafond.

Risiko for færre flyruter
Dette forslag står alle de vestdanske lufthavne bag, men samtidig er der en fælles bekymring for konsekvenserne, hvis der indføres en noget højere og tvunget flyskat.

“Luftfarten er en livsnerve for både virksomhederne og turismeerhvervet i Danmark. Hvis der pålægges høje flyafgifter, vil vi med stor sandsynlighed opleve, at de vestdanske lufthavne får færre nye flyruter og nogle af de eksisterende forsvinder. Det vil skabe økonomisk ubalance i Danmark,” siger Jan Hessellund, administrerende direktør i Billund Lufthavn, på vegne af syv vestdanske lufthavne i Billund, Esbjerg, Karup, Odense, Sønderborg, Aalborg og Aarhus.

Han understreger samtidig, at det vil være muligt at undgå en svækkelse af erhvervslivet og turismen i Vestdanmark, hvis regeringen lytter til BDL-forslaget.

“Dermed kan vi fastholde et Danmark i balance,” hedder det.

80 vestdanske flyruter
De syv vestdanske lufthavne repræsenterer tilsammen op imod 80 flyruter og omkring seks millioner årlige rute- og charterpassagerer, og her tegner Billund Lufthavn og Aalborg Lufthavn sig for omkring 85 procent heraf.

Til sammenligning rejste 30,3 millioner passagerer gennem CPH i 2018 fordelt på omkring 160 ruter.

 

Relaterede artikler:

Billund Lufthavn: Klimabidrag må ikke blive for højt

Branchedirektør: Vigtigt at penge går til grøn omstilling

Dansk Luftfart foreslår klimabidrag på flybilletter

Socialdemokratiet presses af Radikale på flyafgift