Københavns Lufthavn i april 2020. (Foto: Københavns Lufthavn | PR)

CPH er mest coronasikre lufthavn i Norden

Københavns Lufthavn er den højest rangerede nordiske lufthavn på en global liste, hvor lufthavnenes coronasikkerhed vurderes ud fra parametre som automatisk bagageaflevering og testfaciliteter.

Det seneste års tid har lufthavne verden over skulle forholde sig til coronapandemien for at sikre den mest trygge rejse for flypassagererne.

Nu bliver lufthavnene blandt andet rangeret efter, hvor coronasikre de er. Det er rejseteknologiselskabet Safe Travel Barometer, der har vurderet cirka 450 lufthavne verden over ud fra forskellige parametre. Lufthavnene er konkret blevet COVID-19-vurderet ud fra muligheden for automatisk bagageaflevering, automatisk check-in, ansigtsmasker til rejsende, COVID-19-testfaciliteter samt hvorvidt lufthavnspersonalet bærer maske.

På listen ’Safe Travel Score’, der er blevet udarbejdet i februar, er der fire skandinaviske lufthavne, og den samlede score for hver lufthavn er på mindst 1,0 og op til maksimalt 5,0.

Den bedst placerede nordiske lufthavn på listen er Københavns Lufthavn, der scorer 4,0. Herefter følger Oslo Lufthavn med 3,7, Stockholm Arlanda med 3,6 samt Gøteborg Landvetter med 3,1.

Lufthavnene næsten ens på coronatiltag
Københavns Lufthavn er således den mest coronasikre lufthavn at begive sig rundt i, men forskellen mellem de fire rangerede skandinaviske lufthavne er ganske lille. Safe Travel Barometer vejer det tungt, at Falck – foruden Region Hovedstadens PCR-tests – tilbyder både antigentests og PCR-tests i CPH.

Ud fra de tilgængelige informationer er der kun coronaforskel mellem de fire lufthavne ud fra testmulighederne. CPH skiller sig tilsyneladende positivt ud i forbindelse med testmuligheder, mens lufthavnene ellers har de samme muligheder. De fire lufthavne tilbyder alle både automatisk bagageaflevering og check-in, mens passagererne skal medbringe egne ansigtsmasker og lufthavnepersonalet bærer maske hele tiden.

Mere overordnet er scorerne blevet givet på baggrund af passagerernes bekvemmelighed, serviceekspertisen i lufthavnen og rejseoplevelsen – samt de før angivne COVID-19-parametre. Scoren er således også givet ud fra COVID-19-mulighederne for eksempelvis offentlig transport til og fra lufthavnen og udvalget af åbne butikker, lounges og restauranter under pandemien.

’Safe Travel Score indkapsler alle tiltag taget af rejseleverandører for at sikre de rejsendes sundhed og sikkerhed – især i kølvandet på COVID-19-pandemien. Alle tiltag er tildelt variable vægte afhængigt af deres betydning og relevans i den respektive underkategori,’ skriver Safe Travel Barometer om, hvordan scorerne bliver fundet.

Beijing-lufthavn er verdens mest sikre
Helsinki Lufthavn scorer 3,8 på listen og placerer sig dermed mellem lufthavnene i København og Stockholm. Der foreligger ikke informationer om en anden stor, nordisk lufthavn – Keflavik International Airport i Island – ligesom der heller ikke er tal for eksempelvis Billund Lufthavn.

Den mest coronasikre lufthavn i verden er – ifølge Safe Travel Barometer – Beijing Capital International Airport, der har fået scoren 4,5. Herefter følger de store mellemøstlige lufthavne i Dubai, Doha og Abu Dhabi med hver 4,4, mens den mest sikre europæiske lufthavn er Amsterdam Schiphol med 4,4 i score.

Den nordamerikanske lufthavn med den højeste score er Philadelphia med 4,3, mens Sydney vurderes sikrest af alle lufthavne i Australien. Lufthavnen med den dårligste score – globalt set – er tyske Dortmund Airport

 

Relaterede artikler:

Svækket CPH-hub udfordres af konkurrenterne

CPH vil lokke med nyt incitamentsprogram

CPH tabte 50 års trafikfremgang på blot 10 måneder