Regeringen og erhvervslivet skal sammen udvikle nyt digitalt coronapas. Det vil tage tre til fire måneder, men fra slutningen af februar skal løsning til udlandsrejser være tilgængelig på Sundhed.dk
Danmark skal have et digitalt coronapas – også kaldet sundhedspas eller vaccinepas – der skal kunne bruges ved udlandsrejser til at dokumentere, at man er vaccineret mod COVID-19.
Regeringen inviterer derfor Dansk Industri, Dansk Erhverv og kulturlivet med i udviklingen af et nyt digitalt coronapas.
”Det er helt afgørende for, at vi kan genstarte det danske samfund, at virksomhederne kan komme op på fuldt blus igen. Mange danske virksomheder er globale virksomheder med hele verden som marked,” siger fungerende finansminister Morten Bødskov.
Udvikling vil tage tre-fire måneder
På et pressemøde onsdag morgen fortalte Morten Bødskov, at det vil tage tre-fire måneder at udvikle det nye digitale coronapas. Løsningen lanceres dog på websitet Sundhed.dk fra slutningen af februar og vil svare til det COVID-19 pas, der allerede i dag kan downloades på Sundhed.dk og bruges som dokumentation for negativ test.
”Regeringen lancerer hurtigt en løsning, der kan anvendes i forbindelse med rejser, og vil desuden undersøge muligheden for at lave et digitalt coronapas, der kan bruges i flere sammenhænge,” siger Morten Bødskov.
Den fungerende finansminister ville på pressemødet ikke sige mere om, hvordan det kommende coronapas konkret skal kunne bruges ud over i forbindelse med udlandsrejser.
Flyselskaber tester allerede coronapas
Mens EU mener, at det er for tidligt at tage stilling til et coronapas, præsenterede IATA – flyselskabernes internationale organisation – allerede i november 2020 det digitale sundhedspas IATA Travel Pass, som testes af flere flyselskaber – heriblandt Emirates og Singapore Airlines.
Endvidere har andre flyselskaber lanceret deres egne sundhedspas – heriblandt Lufthansa og seneste British Airways.
Teknologien skal være på plads
Det kommende danske coronapas skal hurtigt og nemt kan kunne udrulles, hvis den sundhedsfaglige vurdering tillader det, siger regeringen. Målet er, at coronapasset skal bidrage til en gradvis, forsvarlig og hensigtsmæssig genåbning i Danmark.
Løsningen udvikles i et partnerskab med Dansk Industri, Dansk Erhverv og kulturlivet for at sikre, at det rammer den konkrete efterspørgsel. Passet skal desuden matche de krav, der stilles i EU.
”Coronakrisen har desværre givet svære betingelser for rejseaktiviteter ud af landet, men med udviklingen af et nyt coronapas til vaccinerede erhvervsrejsende, sørger vi for at teknologien er på plads til ændrede vilkår,” siger fungerende erhvervsminister Dan Jørgensen.
Relaterede artikler:
British Airways lancerer digitalt sundhedspas