Forpladsen i Norrköping Lufthavn. Foto: Skistar, CC 3.0

Endnu en svensk lufthavn kan blive solgt

Den kommunalt ejede Norrköping Lufthavn vil muligvis blive solgt til en privat aktør. Lufthavnen har ikke haft regelmæssig flytrafik siden februar sidste år.

I begyndelsen af september overtog en række svenske kommuner driften af Ängelholm Helsingborg Lufthavn fra en privat aktør. Og nu kan endnu en svensk lufthavn komme på andre hænder.

Norrköping Lufthavn, der ligger cirka 100 kilometer sydvest for Stockholm, kan således blive solgt inden længe. Her er dog tale om et omvendt salg, hvor Norrköping Kommune vil forsøge at sælge lufthavnen til en privat aktør.

Der har stort set ingen flytrafik været i lufthavnen siden februar 2019, og siden er der foretaget en undersøgelse af mulighederne i fremtiden. De lokale politikere er kommet med deres forslag til årene fremover, og på torsdag fremlægges et dokument omkring et salg af lufthavnen.

”Der er flere virksomheder, som har reageret, og en virksomhed, der har udtrykt interesse for aktivt at engagere sig i lufthavnen. Deres interesse var interessant nok til, at vi kunne fortsætte drøftelserne,” sagde Lars Stjernkvist (S), formand for kommunalbestyrelsen, i marts i år, hvorefter der blev arbejdet videre med et lufthavnssalg.

Et teknisk kompliceret salg
Siden denne udtalelse er gået over et halvt år, og torsdag bliver således dagen, hvor den kommunale virksomhed Rådhus AB vil præsentere et salgsgrundlag over for interesserede købere.

”Vi tager endnu ikke stilling til det, der præsenteres på torsdag. Det bliver et senere emne for blandt andet kommunebestyrelsen. Men jeg er tilfreds med det arbejde, der er udført hidtil, og jeg håber, at vi har fundet en teknisk konstruktion, der muliggør, at en privat aktør kan købe,” siger Lars Stjernkvist til SVT.

Det svenske medie skriver, at det indtil nu har været meget tys-tys omkring lufthavnens fremtid, og der har kun været sparsomme politiske holdninger fremme.

”Jeg ved ikke, om det er tys-tys. At sælge en lufthavn er teknisk meget kompliceret,” konstaterer Lars Stjernkvist.

Norrköping Lufthavn åbnede 9. september 1934 og er Sveriges ældste civile lufthavn. Norrköping Kommune overtog 15. marts 2006 ejerskabet og driften af lufthavnen fra det statslige Luftfartsverket. Ryanair er blandt de flyselskaber, der tidligere har opereret fra lufthavnen.

Regionale lufthavne har det svært
I de seneste år har det stået klart, at de regionale svenske lufthavne generelt har voldsomme udfordringer.

Syv skånske kommuner overtog forleden driften af Ängelholm Helsingborg Lufthavn. Den sydsvenske lufthavn har været truet af lukning, efter det svenske byggefirma Peab opgav driften af den. Firmaet havde til hensigt at lukke lufthavnen 1. september i år som følge af økonomiske konsekvenser fra coronapandemien og den stærkt faldende svenske indenrigsflytrafik.

Peab ejer fortsat jord og bygninger i lufthavnsområdet, mens de syv svenske kommuner har overtaget driftsselskabet og personalet i Ängelholm Helsingborg Lufthavn.

Mens Helsingborg-lufthavnen har fået reddet fremtiden, er situationen en anden for Stockholm Bromma – den svenske hovedstads næststørste lufthavn. Lufthavnens fremtid har længe været diskuteret, og nu konkluderer den statslige svenske lufthavnsoperatør, Swedavia, at det ikke er forretningsmæssigt rentabelt at fortsætte driften af den.

 

Relaterede artikler:

Syv kommuner overtager lufthavn

Swedavia klar til at lukke Stockholm Bromma

Stort halvårsunderskud hos Swedavia