Hawker 4000 fra JoinJet. (Foto: JoinJet | Facebook)

Endnu et flyselskab i dansk PtX-projekt

Danmarks næststørste lufthavn og to flyselskaber er nu med i TEA-samarbejdet, der har et ønske om at blive et markant nordeuropæisk center for produktion af grønt flybrændstof.

Syv kommuner og en række virksomheder i Trekantsområdet har etableret energipartnerskabet Triangle Energy Alliance (TEA), der ønsker at skabe et nordeuropæisk kraftcenter for grøn og bæredygtig energi til blandt andet transportområdet.

TEA har udviklingen af PtX-projekter som omdrejningspunkt. Betegnelsen ”PtX” dækker over en proces, hvor grøn elektricitet via elektrolyse og videreforædling omdannes til brint eller andre brintbaserede produkter, der eksempelvis kan bruges som grønt flybrændstof.

Andet flyselskab
I forvejen har Billund Lufthavn og Bestseller-milliardæren Anders Holch Povlsens flyselskab Blackbird Air Charter, tilsluttet sig samarbejdet, og nu melder JoinJet fra SUN-AIR Aviation Group sig også under fanerne som den 18. virksomhed i alliancen.

Driftsdirektør Martin Fløe Bjerregaard fra JoinJet ser frem til samarbejdet:

“Vi ser TEA’s PtX-projekt som spændende og vigtigt for at opnå de globale og nationale grønne mål, der skal til for at reducere CO2-aftrykket. Inden for vores industri er det oplagt primært at fokusere på Sustainable Aviation Fuel (SAF). Igennem vores samarbejde med TEA får vi mulighed for at være med til at sætte vores præg på projektet og de fremtidige processer, som PtX kan bibringe samfundet og de forskellige industrier, heriblandt luftfartsindustrien.”

Vil være et markant europæisk PtX-center
Da TEA blev dannet for blot et år siden, var der 13 virksomheder og syv kommuner i samarbejdet, og sidenhen er der kommet fem virksomheder til, hvoraf to af disse således er inden for luftfartssektoren.

Den stigende interesse for PtX blev for alvor skubbet i gang via dronningens og statsministerens nytårstaler, hvor grønne løsninger til transport blev italesat. Herefter fulgte den brede politiske aftale fra 15. marts, der skal accelerere den hjemlige udvikling af grønt brændstof.

“Det er vores vurdering, at vi efter et meget travlt etableringsår har skabt et stærkt fundament til at indfri TEA’s formål – nemlig at virksomhederne lykkes med deres ambitiøse investeringer i PtX i Trekantområdet. Grundlaget er dermed lagt for, at Trekantområdet kan blive et markant europæisk center for PtX,” siger bestyrelsesformand Christian Motzfeldt.

 

Relaterede artikler:

Grønt flybrændstof kan blive dansk eksporteventyr

CPH: PtX-udspil skaber klarhed for dansk luftfart

Dansk flyselskab i ambitiøst PtX-samarbejde