A350-900 XWB fra Finnair.

Finnair: Airbus er skyld i lavere vækst

Finnair kom ud af første halvår med et underskud på 130 mio. kroner. Flyselskabet giver Airbus skylden for, at det ikke lykkedes at øge produktionen som forventet.

Trods en omsætningsfremgang på 3,8 procent til 1.106 euro – eller lidt mere end 8,2 mia. kroner – i første halvår af 2016, måtte Finnair alligevel notere sig et driftsunderskud på 130 mio. kroner, hvilket var 25 mio. kroner mere end i samme periode sidste år.

Det er der flere årsager til, men Finnair fremhæver i halvårsrapporten, at forsinket levering af de nye A350 langdistancefly fra Airbus har en andel i det svagere resultat. I andet kvartal modtog Finnair to A350-fly og råder nu over seks fly af denne type.

“Leveringerne af de nye fly skete lidt senere end planlagt, hvilket tvang os til at justere vores trafikprogram. Det betød, at vores kapacitetsvækst faldt en smule i forhold til vores tidligere estimat,” udtaler koncernchef Pekka Vauramo.

Det betyder samtidig, at Finnair for hele året har nedjusteret kapacitetsvæksten fra otte til syv procent som følge at de forsinkede flyleveringer. Det forventes også, at trafikvæksten kommer til at ligge lavere end kapacitetsvæksten. Det skyldes usikkerhed omkring efterspørgslen samt et prispres, der er øget gennem de senere måneder.

Skal spare 150 mio. kroner
Samlet set forventer Finnair, at årsresultatet bliver bedre end sidste år. Det finske flyselskab er nemlig begunstiget af lavere brændstofomkostninger, større kapacitet samt stigende indtægter fra salg af supplerende ydelser. Det bliver dog ikke nogen let øvelse at komme i mål med en resultatforbedring.

“Det er værd at notere sig, at sidste års tredje kvartal var påvirket af nogle ekstraordinære forhold, der sikrede et rekordresultat, så barren er sat relativt højt, når de to perioder skal sammenlignes,” forklarer Pekka Vauramo i en pressemeddelelse.

Selvom Finnair forventer et bedre resultat i 2016 end sidste år, er det dog stadig nødvendigt at holde øje med omkostningerne. Selskabets enhedsomkostninger er steget en smule i årets første seks måneder, hvilket koncernchef Pekka Vauramo ikke er tilfreds med. Derfor har Finnairs ledelse besluttet at igangsætte et spareprogram, der årligt skal bidrage med 20 mio euro, hvilket svarer til 150 mio. kroner. Det skal ske gennem effektiviseringer, der skal være afsluttet inden udgangen af juni næste år.

“For at kunne investere i vækst og fortsætte ad den valgte kurs, må vi sikre, at vores enhedsomkostninger fortsætter med at falde. Med det i tankerne er vi nu proaktivt ved at tage skridt til at forhandle med vores personale om de foranstaltninger vi skal iværksætte for at forbedre vores resultat og fastholde forudsætningerne for gennemførelsen af vores vækststrategi,” understreger Pekka Vauramo.

 

Relaterede artikler:

Trods SAS-rekord er Finnair større på langruter

Finnair vil sætte yderligere fart på væksten

Finnair ramt af leveringsproblemer

Tillægsydelser sikrede Finnair-overskud

Finnair har kurs mod break-even