München Lufthavn i den sydtyske delstat Bayern. Foto: München Lufthavn

Flyselskaber advarer europæiske politikere

Lufthavne og flyselskaber kommer med et fælles opråb til europæiske politikere om at have en mere evidensbaseret tilgang, når der indføres rejserestriktioner.

Rejserestriktioner på tværs af det europæiske kontinent har været en realitet de sidste mange måneder. I mange tilfælde en nødvendighed for at mindske smittespredningen, men luftfartsbranchen er utilfreds med baggrunden for flere af restriktionerne.

I et fælles brev dateret til 31. juli 2020 kritiserer Airports Council International Europe (ACI Europe), Airlines for Europe (A4E) og International Air Transport Association (IATA) indførslen af nye rejserestriktioner for udvalgte lande. Mange af restriktionerne er uforenelige med principper fastlagt af Verdenssundhedsorganisationen (WHO) og Det Europæiske Center for Sygdomsforebyggelse og Sygdomskontrol (ECDC).

Det åbne brev er stilet til premierministre og transport-, sundheds- og indenrigsministre over hele EU, Schengen og Storbritannien. Advarslen lyder, at nogle landes rejserestriktioner ikke er evidensbaseret og dermed er indført på det forkerte grundlag til skade for branchen.

Luftfartsbranchen er hårdt ramt som følge af coronapandemien, og blandt andet flyselskaber har flere gange opfordret de europæiske lande til en videnskabsbaseret, harmoniseret og koordineret tilgang til nye rejserestriktioner. Men landene griber det forskelligt an, lyder det.

Ønsker lokale rejserestriktioner
De tre parter, som har underskrevet brevet, mener blandt andet, at nogle rejserestriktioner er i strid med ekspertudtalelser, og at forbrugertilliden dermed svækkes yderligere.

”Den europæiske luftfartssektor opfordrer indtrængende EU/Schengen-landene og Storbritannien til at genoverveje rejserestriktioner, der er indført mellem dem – inklusive karantæner. Fra et sundhedspolitisk perspektiv ser vi ikke noget valid videnskabsbaseret og forholdsmæssigt belæg for sådanne begrænsninger,” skriver ACI Europe, A4E og IATA Europe i brevet.

Der bliver opfordret til, at landene håndhæver princippet om risikobaserede og forholdsmæssige foranstaltninger. Der ønskes lokale og regionale rejserestriktioner, frem for at hele lande får indført restriktioner, og karantæne skal kun bruges som en sidste udvej. Eksempelvis skal briter, der kommer hjem fra Spanien, i øjeblikket i karantæne i 14 dage, selv om smitten er størst i landets nordlige regioner.

ACI Europe, A4E og IATA Europe opfordrer desuden til interoperabilitet mellem kontaktsporings-apps, da landene hidtil ikke har kunnet sørge for dette.

 

Relaterede artikler:

Luftfarten i demonstration for åbne grænser

Vil have gang i transatlantisk flytrafik igen

Ny demonstration for åbne grænser og rejser