Terminalen i Stockholm-Västerås Flygplats. Foto: Svenska Regionala Flygplatser

Folkeafstemning sikrer fremtid for regional lufthavn

Stockholm-Västerås Flygplats er blevet reddet via en lokal folkeafstemning, hvor 78 procent stemte for at beholde lufthavnen. De regionale svenske lufthavne er fortsat hårdt ramt under coronakrisen.

Den mindste af lufthavnene omkring den svenske hovedstad har fået sikret sin fremtid.

En folkeafstemning har resulteret i, at Stockholm-Västerås Flygplats alligevel ikke skal lukkes, selv om et flertal i byrådet i Västerås tidligere havde besluttet at lukke lufthavnen nordvest for Stockholm.

Byrådets beslutning om at lukke lufthavnen i foråret 2020 optrappede debatten om dens fremtid. Borgerne formåede at indsamle et tilstrækkeligt antal underskrifter for at få en lokal folkeafstemning. Ved søndagens valg var der 78,2 procents tilslutning til at beholde lufthavnen, mens 21,8 procent stemte for at lukke Stockholm-Västerås Flygplats.

Det oplyser Svenska Regionala Flygplatser (SRF) i et nyhedsbrev. Organisationen kæmper løbende for at redde de regionale lufthavne, hvoraf mange de senere år er blevet lukningstruede. Lave passagertal under coronapandemien – sandsynligvis kombineret med den svenske flyskam – gør, at nogle lufthavnes fremtid bliver kraftigt diskuteret.

Hylder borgerne for at bakke op
Administrerende direktør i Svenska Regionala Flygplatser, Peter Larsson, skriver i en kommentar i nyhedsbrevet, at han finder det berigende, at almindelige borgere i Västerås har engageret sig i at beskytte den lokale lufthavn.

Västerås-byrådet har taget resultatet fra folkeafstemningen til efterretning og vil skrinlægge lukningsplanerne.

’Man kan sige, at den brede folkelige støtte i Västerås virkelig bekræfter, hvad vi har set i stort set alle andre lufthavnskommuner rundt om i Sverige. Opfattelsen af, at den regionale lufthavn er nødvendig, og at den er af stor betydning for dens indbyggere,’ skriver Peter Larsson.

Omsætningen hos de 34 medlemmer af Svenska Regionala Flygplatser er generelt faldet med mellem 80 og 90 procent under coronapandemien. Flere lufthavne var også truede på fremtiden før pandemien, og det seneste år med krise har derfor ikke hjulpet på situationen. Målrettet støtte fra den svenske stat til 22 af de regionale lufthavne har imidlertid hjulpet økonomien.

’Det rungende JA i Västerås var et velkomment energitilskud for vores medarbejdere rundt om i Sverige. Nu fortsætter vi med at arbejde os ud af krisen,’ understreger Peter Larsson til sidst i sin kommentar.

Skavsta truet af lukning
Allerede i 2019 tabte de regionale svenske lufthavne et anseeligt antal passagerer. Antallet af rejsende i mindre lufthavne faldt med over det dobbelte i forhold til de større statslige lufthavne, der drives af Swedavia. Den svenske lufthavnsoperatør driver blandt andet Stockholm-lufthavnene Arlanda og Bromma, hvor sidstnævnte gennem flere år også har været lukningstruet.

Senest er også Stockholm-lufthavnen Skavsta blevet truet på sin eksistens og har brug for et banklån fra Nyköping Kommune. Lufthavnen er den tredjestørste af de i alt fire lufthavne i og omkring den svenske hovedstad.

Hos Svenska Regionala Flygplatser pågår et stort arbejde for at gøre luftfarten i de regionale lufthavne mere bæredygtige for at sikre fremtiden. Der kører således et projekt med navn Green Airport, som vil gøre næsten alle lufthavnene klimaneutrale.

 

Relaterede artikler:

Stockholm-lufthavn truet af konkurs

Piloter advarer mod at nedlægge Stockholm-lufthavn

Regionale svenske lufthavne vil have regeringen på banen

10 svenske lufthavne stadig uden trafik