Inspektion af anlægsarbejdet i august 2021. (Foto: Kalaallit Airports Groups | Facebook)

Grønlandske lufthavne forsinkes ikke af vinteren

Vinteren har lagt en del af anlægsarbejdet i Grønlands nye lufthavne på is. Visse opgaver fortsætter dog, så årstiden skulle ikke føre til yderligere forsinkelser, lyder det nu.

Tidligere på året kunne Kalaallit Airports (KAIR), der står for at anlægge, eje og drive de tre nye lufthavne i Nuuk, Ilulissat og Qaqortoq, fortælle, at den nye lufthavn i Nuuk forsinkes med et år. Lufthavnen forventes nu først at stå færdig i 2024. 

Arbejdet med at anlægge flere lufthavne i Grønland er meget sæsonbetonet, da der eksempelvis ikke kan etableres landingsbaner, når det er frostgrader udenfor. Det betyder, at de ansatte har et relativt lille vindue til at få asfalteret og lignende. Samtidig er sommeren i Grønland forholdsvis kort.

I en netop offentliggjort statusopdatering gør KAIR dog opmærksom på, at selvom vinteren for alvor er ved at sætte ind i Grønland, så betyder det ikke, at arbejdet ligger stille. Selskabet har tænkt sig at udnytte de kolde vintermåneder i Nuuk og Ilulissat bedst muligt, lyder det. 

Har nok at se til i løbet af vinteren
Ifølge KAIR har selskabet nemlig planlagt “talrige aktiviteter”, der kan finde sted i løbet af vinteren. En af opgaverne bliver at udvælge sten, der skal bruges til de forskellige byggerier, som selskabet skal i gang med til foråret. Stenene kommer fra et lokalt fjeld.  

KAIR fortæller, at der kan være stor forskel stenene fra fjeldet. Det er blandt andet hårdheden, der er med til at bestemme, hvad de enkelte sten skal benyttes til i lufthavnene. De hårdeste sten anvendes eksempelvis til asfaltering eller opfyldning øverst på banen.  

Vinteren skal KAIR og den danske entreprenørvirksomhed Munck Gruppen desuden bruge på at forberede både anlæg og veje i lufthavnene. Til foråret skal medarbejderne i gang med asfaltering, nedlægning af kabler samt etablering af frostfølsomme tekniske installationer. 

Forsinket af COVID-19
De nye lufthavne i Grønland skal gøre det muligt at flyve direkte til hovedstaden Nuuk, landets tredjestørste by Ilulissat samt byen Qaqortoq. I dag er det kun muligt at flyve direkte til Kangerlussuaq med de store atlantfly, mens mindre fly fra Island kan lande i Nuuk. Derfra skal rejsende til andre destinationer videre med indenrigsfly.

I august kunne KAIR fortælle, at arbejdet med anlæggelsen af lufthavnen i hovedstaden Nuuk først forventes færdiggjort i 2024. COVID-19-pandemien og de gældende restriktioner i Grønland blev tilskrevet en del af skylden for forsinkelsen.  

Rejserestriktioner har nemlig forhindret specialister og leverandører i at rejse til landet i løbet af sommeren. Derudover har udfordringer med asfaltering samt nye krav til centerbane- og indflyvningslys yderligere forskubbet tidsplanen. 

 

Relaterede artikler:

Åbning af ny Nuuk-lufthavn forsinket i et år

Atter passagerflyvninger til Grønland

Nye grønlandske lufthavne får teknisk udstyr fra Spanien