Dreamliner-flyet fra Air India fik lov at flyve over Saudi-Arabien på vej til Israel. Foto: FlightRadar24

Historisk flyvning til Tel Aviv

Et fly fra Air India gennemførte torsdag den første flyvning i syv årtier over Saudi Arabien på vej til Israel.

En historisk luftfartsbegivenhed fandt torsdag sted i Mellemøsten.

Air India sendte et Boeing 787-8 Dreamliner-fly af sted klokken 18.26 fra New Delhi på rute AI139, og destinationen var Ben Gurion-lufthavnen i den israelske hovedstad, Tel Aviv. Det historiske består i, at flyselskabet fik lov at krydse luftrummet over Saudi-Arabien. Det var første gang i syv årtier, at det skete på en flyvning til Israel.

Dreamliner-flyet – med registrering VT-ANX – landede klokken 22.12 lokal tid efter lidt over syv timers flyvning, og den historiske tilladelse blev mødt med stor glæde på asfalten i den israelske hovedstadslufthavn.

”Dette er et historisk øjeblik. Det er første gang, at der er en officiel forbindelse mellem staten Israel og Saudi-Arabien,” sagde Yisrael Katz, der er Israels transportminister, ifølge The Times of Israel, til AFP.

Saudi-Arabien har hidtil ikke anerkendt Israel, og det har således betydet et forbud mod kommercielle flyvninger til og fra Israel over saudiarabisk luftrum siden 1940’erne. Men nu blæser der tilsyneladende varmere vinde mellem de to lande, hvilket torsdagens overflyvning er et synligt bevis på. Fremover vil Air India have tre ugentlige flyvninger i hver retning.

Bedre forhold
Den historiske flyvning kommer, efter Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, har kaldt forholdet til den arabiske verden for “det bedste nogensinde”, selv om der ingen diplomatiske forbindelser er. Arabiske ledere har ikke ytret lignende, men det betyder nødvendigvis ikke, at de er uenige.

En manglende fredsaftale mellem Israel og Palæstina har længe været set som årsag til den kolde luft mellem Israel og Saudi-Arabien. Den israelske analytiker Jonathan Spyer fortæller, at tilladelsen til at overflyve luftrummet i Saudi-Arabien vidner om en opblødning i et ellers anstrengt forhold mellem de to lande.

”Jeg tror, at dette viser, at selv ved fraværet af denne aftale, kan man lave en lille gestus af reel betydning. Det er, hvad jeg tror, denne Saudi-beslutning om at tillade overflyvning er. Det er småt, men betydningsfuldt,” sagde han.

I maj 2017 fløj USAs præsident, Donald Trump, fra den saudiarabiske hovedstad, Riyadh, til Tel Aviv i præsidentflyet Air Force One. Det var én af formentlig kun få direkte flyvninger mellem de to lande siden indførslen af forbuddet for syv årtier siden.

El Al vil også have tilladelse
Det nationale flyselskab i Israel, El Al, har en rute til Mumbai i Indien, men flyene er tvunget til at flyve via Det Røde Hav for at undgå overflyvning af Saudi-Arabien og Iran.

For nylig har El Al henvendt sig til International Air Transport Association (IATA), fordi flyselskabet ønsker en overflyvningstilladelse af luftrummet i Saudi-Arabien, så ikke flyene skal den lange vej udenom.

Den relativt nye rute fra Air India til Tel Aviv gør, at El Al befinder sig i en konkurrencemæssig dårlig position, når ikke flyselskabet må flyve den kortest mulige vej. Air Indias rute synes derfor mest attraktiv, når flyvetiden er kortere efter den seneste overflyvningstilladelse af det arabiske luftrum.

I dag tager El Als rute fra Tel Aviv til Mumbai syv timer, men en overflyvningstilladelse af Saudi-Arabien vil forkorte flyvetiden med to timer.

 

Relaterede artikler:

El Al beder IATA om hjælp til overflyvning

Israelske flyselskaber lukker ruter

SAS åbner Israel-rute

Stigende oliepriser truer flyselskabernes vækst

Saudia-fly på besøg i Tel Aviv