Amsterdam Schiphol Airport (Foto: LNVL Air Traffic Control the Netherlands)

Holland vil indføre flyskat – igen

Den hollandske regering foreslår flyskat fra 2021. Det vil i givet fald være anden gang, at hollænderne indfører skat på flyrejser. Første gang holdt den kun et års tid.

I Holland indførte man i 2008 en passagerskat på cirka 85 kroner for rejser i EU og hele 335 kroner på interkontinentale rejser. På grund af store tab af arbejdspladser, ruter og passagerer, blev afgiften dog afskaffet året efter, og det hollandske institut for transportpolitiske analyser (KiM) nåede efterfølgende frem til, at landet mistede indtægter på otte-ni milliarder kroner som følge af afgiften.

Men i de seneste godt ti år har flere og flere europæiske lande indført afgifter på flyrejser, og Holland er derfor i dag – sammen med Danmark – blandt de få EU-lande uden en eller anden form for afgift.

”I modsætning til rejser med bil, bus eller tog er internationale fly fra Holland ikke på nogen måde beskattet af den hollandske regering. Dette er en vigtig grund til at indføre en flyskat,” sagde den hollandske finansminister, Menno Snel, i forbindelse med offentliggørelsen af regeringens plan.

Lavere afgift denne gang
I det forslag, som den hollandske regering nu har præsenteret, vil afgiften være betyderligt lavere end første gang, man forsøgte sig. Denne gang tales der om cirka 50 kroner per passager, og cargo-fly står til kun at blive beskattet med 15-30 kroner – alt efter hvor støjende flytype, der anvendes.

”Det sker for at forhindre en potentiel, negativ indvirkning på Amsterdam Schiphol Lufthavns rolle som hub og på lufthavnens internationale netværk af forbindelser,” siger Menno Snel.

Kattelem i hollandsk forslag
Den hollandske regering vil dog, som tidligere omtalt her på CHECK-IN.dk, primært arbejde for, at der indføres en flyskat på EU-plan. Derfor indeholder forslaget om en ren hollandsk afgift også en form for kattelem. For hvis det i løbet af det kommende års tid viser sig, at en europæisk afgift er på vej, vil den hollandske regering trække sit forslag tilbage.

”Mange af vores naboer har allerede en flyskat, så det er vores prioritet at søge samarbejde på europæisk plan,” siger Menno Snel.

Derfor er den hollandske regering vært for en international konference den 20. og 21. juni, hvor det er målet at få EU-landene til at finde fælles fodslag i forhold til initiativer, der skal forhindre øget CO2-udledning fra luftfarten.

Dansk modstand falmer
Den nuværende danske transportminister, Ole Birk Olesen (LA), afviste tilbage i februar ideen om en fælles europæisk flyskat, og her i valgkampen har Liberal Alliance overfor CHECK-IN.dk gentaget sin modstand mod en afgift – både på dansk og europæisk plan.

Men så sent som i går gav regeringspartneren, Det Konservative Folkeparti, udtryk for, at partiet kort før valgudskrivelsen har ændret holdning til en klimaafgift på flyrejser, og at man nu er positivt stemt overfor en fælleseuropæisk afgift.

”Vi tror ikke på en dansk løsning. Det er en indsats, der skal ske på europæisk plan. Ellers bliver afgiften blot en hæmsko for dansk luftfart og danske lufthavne. Vi foreslår en beskatning af flybrændstoffet, og de penge, den afgift indbringer, skal anvendes til at forske i grønne løsninger, så vi danskere fortsat kan rejse lige så meget, som vi gør i dag,” sagde de konservatives miljø- og klimaordfører, Mette Abildgaard, i går til CHECK-IN.dk.

 

Relaterede links

Konservative ændrer holdning til flyskat

Stor politisk uenighed om flyskat

Rapport: Flyskat skader branchen – men gavner samfundet