Icelandair-fly i Keflavik International Airport (Foto: Icelandair)

Icelandair forventer underskud på 700 millioner kroner

Kriseramte Icelandair forventer at komme ud af andet kvartal med et driftsunderskud på 700 millioner kroner. Selskabet håber fortsat at lande udskudt redningsplan i august.

Icelandair har sendt en foreløbig regnskabsmeddelelse for andet kvartal til fondsbørsen. Og den er lige så dyster som den er kortfattet.

Det islandske flyselskabs forventninger til kvartalsregnskabet er nemlig på grund af coronakrisen alt andet end positive. Selskabet forventer en omsætning på omkring 385 millioner kroner, hvilket svarer til en nedgang på 85 procent i forhold til samme kvartal i fjor. Det betyder, at man regner med, at driftsresultatet ender med et underskud på op imod 700 millioner kroner.

Det endelige kvartalsregnskab bliver offentliggjort på mandag den 27. juli.

Arbejder fortsat på redningsplan
Icelandair har siden begyndelsen af coronakrisen arbejdet på en økonomisk redningsplan, der skal sikre selskabets overlevelse. Men den plan er flere gange stødt ind i problemer, og flyselskabet har gentagne gange måttet udskyde fristen for, hvornår planen skulle være klar til offentliggørelse.

Den seneste måneds tid har det islandske flyselskab dog sigtet efter at have planen klar inden udgangen af juli, så man kan gennemføre den planlagte aktieemission i løbet af august. Og ifølge den foreløbige regnskabsmeddelelse er det fortsat planen.

Problemer i weekenden
Men der er stadig flere usikkerhedsmomenter, der kan skabe problemer for flyselskabets overlevelsesplaner. Så sent som i den forgangne weekend løb Icelandair igen ind i problemer i forbindelse med forhandlinger med de kabineansatte om vilkårene i en ny overenskomst.

I fredags meddelte selskabet, at alle cirka 1.000 medarbejdere i kabinen kunne forvente en fyreseddel, da et overvældende flertal på 73 procent af kabinepersonalet havde sagt nej til indholdet i en ny overenskomst.

Trak opsigelserne tilbage
Men blot halvandet døgn efter den udmelding, trak Icelandair opsigelserne tilbage, da man var nået til enighed med kabinepersonalet efter nye forhandlinger.

Indholdet i den nye aftale adskiller sig dog efter sigende ikke nævneværdigt fra de vilkår, som kabinepersonalet netop havde stemt nej til. De ansatte skal stemme om den nye aftale den 27. juli – altså samme dag, som Icelandair offentliggør sit endelige kvartalsregnskab.

I april besluttede Icelandair at nedlægge omkring 2.000 fuldtidsstillinger ud af cirka 4.500 stillinger i koncernen. Det svarer til næsten 45 procent af den samlede arbejdsstyrke.

 

Relaterede artikler:

Icelandair trækker fyringer tilbage

Icelandairs kabineansatte afviser overenskomstaftale

Redningsplan for Icelandair er i vanskeligheder