Air Canada har malet en helt ny Airbus A220-300 i retrofarver fra Trans-Canada Air Lines. Her er flyet foran malerhallen i Mirabel, Québec. Foto: Air Canada

Ikoniske Trans-Canada Air Lines er genopstået

Air Canada har fået malet en spritny Airbus A220 i farverne fra det ikoniske Trans-Canada Air Lines, der var flyselskabets navn i 28 år frem til 1965.

Et lækkert retrodesign er genopstået på et fabriksnyt passagerfly.

Det er Air Canada, som med stolthed har afsløret en specialmalet Airbus A220-300, der nok skal vække opsigt i den brede befolkning i Canada. Flyet har nemlig fået de ikoniske farver fra Trans-Canada Air Lines (TCA) med en grå flykrop og en rød stribe hen over vinduerne.

Den særlige bemaling skal hylde flyselskabets arv, der netop begyndte med navnet Trans-Canada Air Lines ved grundlæggelsen i 1937. Dette var navnet frem til 1965, hvor det nationale flyselskab blev omdøbt til det nuværende Air Canada, der skulle appellere mere globalt.

Det helt nye fly har registrering C-GNBN, og det får sin premiereflyvning med passagerer i marts. Flyet er bygget hos Airbus-afdelingen i den canadiske provins Québec, og Air Canada har indtil videre fået leveret 15 A220-300 ud af en samlet ordre på 17 fly.

Der er brugt 350 liter maling til at smykke det retrobemalede fly, og det har taget ni dage at gennemføre. I alt 75 medarbejdere hos Airbus Canada i Mirabel har været involveret i malerarbejdet.

A319 i samme retrofarver
Det er imidlertid ikke første gang, Air Canada har et fly malet i det ikoniske design fra Trans-Canada Air Lines. I 1997 fik flyselskabet i forbindelse med dets 60-års jubilæum malet en spritny Airbus A319 (registrering C-FZUH) i de velkendte farver. Flyet blev første gang vist frem på leveringsflyvningen fra Toulouse i Frankrig til Montreal med en gruppe medarbejdere om bord. A319-flyet blev pensioneret i januar 2021.

Der er en vis sammenhæng mellem Air Canadas A319 og A220-300. Flyselskabet var således det første til at tage disse flytyper i brug i Nordamerika, hvor første eksemplar af sidstnævnte flytype blev leveret i slutningen af 2019.

A220’eren er indbegrebet af canadisk luftfart. Flytypen er produceret med dele fra 30 forskellige virksomheder, der har base i eller aktiviteter i Canada, og det har stor betydning for luftfarten i det nordamerikanske land.

Air Canada har lavet en video, der viser arbejdet med at male A220’eren i retrofarverne fra Trans-Canada Air Lines. Den kan ses herunder:

Relaterede artikler:

Air Canada indsætter luksusfly under coronakrisen

DAT-fly bliver malet i ‘retro’-farver

British Airways fuldfører retro-kvartet