Fly på rad og række i Terminal 2 i Frankfurt Lufthavn. (Foto: Fraport | PR)

Internationale flyselskaber opretter klima-taskforce

Flyselskaber fra hele verden er gået sammen om at danne en klima-taskforce, der skal være med til at fremskynde gennembrud i nye teknologier for at nedbringe CO2-emissionerne.

De forskellige aktører i luftfartsverdenen arbejder løbende på at nedbringe kulstofudledningen for at sikre en grøn fremtid for branchen.

Det seneste eksempel kommer fra en række store internationale flyselskaber, der sammen vil arbejde for at dekarbonisere luftfarten. 10 luftfartskoncerner har således sammen med amerikanske Boston Consulting Group oprettet nonprofitorganisationen Aviation Climate Taskforce (ACT), der har til formål at fremme gennembrud inden for nye teknologier til at reducere CO2-udledningen.

De deltagende flyselskaber er Air Canada, American Airlines, Delta Air Lines, jetBlue, Southwest Airlines og United Airlines fra Nordamerika, Lufthansa, Air France-KLM og Virgin Atlantic fra Europa samt Cathay Pacific fra Asien.

”Mens Air France-KLM-koncernen i årevis har arbejdet på at reducere sit miljømæssige fodaftryk, er vi nødt til at bevæge os hurtigere og accelerere vores bæredygtighedstransformation. Vi er overbevist om, at vi kun vil lykkes ved engagement fra alle interessenter fra hele luftfartens værdikæde,” lyder det fra Benjamin Smith, koncernchef i Air France-KLM, på taskforcens hjemmeside.

Indledende fokus på syntetisk brændstof
Klima-taskforcen påpeger, at luftfarten i øjeblikket kun udleder to-tre procent i gennemsnit af de globale kulstofemissioner årligt. Tallet kan dog stige til 20 procent i 2050, hvis ikke der reageres, lyder det. Taskforcen mener, at der er brug for banebrydende innovationer for at hjælpe branchen mod netto-nul.

Aviation Climate Taskforce vil i første omgang fokusere på løsninger på mellemlang sigt – herunder eksempelvis syntetisk flybrændstof (også kendt som electro fuels). Over tid vil taskforcen øge fokus på kortsigtede løsninger såsom Sustainable Aviation Fuels (SAF) samt langsigtede løsninger såsom brintteknologier.

Vil oprette investeringsfond
Der vil blive oprettet et Innovation Network og et Collaboration Forum under taskforcen. Innovationsnetværket vil accelerere teknologiske gennembrud ved at fokusere på forskning i tidlige stadier. Netværket vil være med til at stimulere nye samarbejds- og forskningsmønstre og samtidig være med til at yde tilskudsfinansiering.

Samarbejdsforummet under klima-taskforcen vil have til formål at ’støtte innovationsnetværket ved at identificere andre måder til i fællesskab at reducere kulstofemissioner – såsom at fremskynde indførelse og opskalering af næste-generations teknologier via engagement med eksperter’.

På et senere tidspunkt vil taskforcen lancere en investeringsfond, hvor medlemmer og andre tredjeparter kan deltage. Fonden vil hjælpe til med hurtigt at opskalere nye teknologier, der har stort potentiale til at kunne reducere luftfartens CO2-udledning.

Flere flyselskaber og andre luftfartsaktører vil også blive budt velkommen i taskforcen, oplyser Aviation Climate Taskforce.

 

Relaterede artikler:

Europæisk luftfart sætter ambitiøst klimamål

SAS og Airbus indgår samarbejde om hybrid- og elfly

Boeing-fly på 100 procent biobrændstof i 2030