Boeing 787-9 Dreamliner. (Foto: KLM)

KLM klar med restruktureringsplan

KLM er nået til enighed med alle fagforeninger, og flyselskabet har som krævet sendt en færdig restruktureringsplan til det hollandske finansministerium.

Coronakrisen har været hård ved luftfartsbranchen, hvor alverdens flyselskaber er afhængig af statslig hjælp for at overleve.

Et af de flyselskaber, der er hårdt ramt, er KLM. Det hollandske flyselskab fik i juli tilsagn om statslige lån og lånegarantier for 3,4 milliarder euro (25,3 milliarder kroner, red.) for at hjælpe det gennem de konsekvenser, som coronapandemien har haft det seneste halve år.

En nøglebetingelse for at få de statslige lån var, at KLM skulle præsentere en restruktureringsplan. Flyselskabet har netop levet op til dette ved at sende en færdigudarbejdet plan til det hollandske finansministerium. Indholdet skitserer, hvordan KLM vil redde sig gennem den værste krise i dets næsten 101-årige historie.

”I dag tog vi et stort og overordentligt vigtigt skridt mod restruktureringen af KLM. Den plan, vi forelagde finansministeriet i dag, er en betingelse for at opnå en finansiel pakke, hvilket gør dette til en vigtig milepæl i KLMs genopretning. Målet er at sikre, at KLM overlever denne krise og fremstår stærkere end før,” siger Pieter Elbers, koncernchef i KLM.

”Foranstaltningerne er vidtrækkende og smertefulde for KLM-medarbejderne, men de er nødvendige. Jeg er taknemmelig for støtten fra den hollandske regering og stolt over indsatsen fra alle involverede.”

Enighed med alle fagforeninger
Udarbejdelsen af restruktureringsplanen er en vigtig milepæl for KLM, lyder det. I planen arbejdes der med elementer som revurdering af strategi, omkostningsbesparende initiativer og hvordan de KLM-ansatte vil bidrage via nedsatte ansættelsesforhold.

KLM forbereder sig på en længere periode, hvor der vil være færre flyvninger, og organisationen vil blive mindre og ende som mere bæredygtig, økonomisk og effektiv.

Den hollandske regering har således opstillet visse betingelser til lånepakken. KLM-medarbejderne skal blandt andet bidrage ved at acceptere forringede ansættelsesvilkår, og arbejdsstyrken skal reduceres med op til 20 procent.

KLM er nået til enighed med alle fagforeninger inden for jordpersonale, kabineansatte og piloter omkring grundprincipperne i planen frem mod 2022.

Tager afsked med 4.500 ansatte
Den hollandske regering kræver desuden, at der sker en reduktion på 15 procent i kontrollérbare omkostninger, og KLM Works Council skal rådgive om nedskæringer og yderligere forenkling af organisationen.

Der er sat over 70 initiativer i gang med sigte på at reducere eksterne omkostninger. Disse inkluderer blandt andet udfasning af leasede fly og brug af en mere effektiv flåde.

KLM har allerede taget afsked med 1.500 ansatte, der ikke har fået forlænget kortvarige ansættelseskontrakter. 2.000 medarbejdere har forladt KLM via frivillige aftrædelsesordninger. Ved udgangen af 2020 vil KLM beskæftige i alt 4.500 færre ansatte end før coronapandemien.

Yderligere behov for at reducere antallet af medarbejdere kan komme på tale som følge af coronakrisen, oplyser KLM.

 

Relaterede artikler:

KLM skruer ned for kapaciteten

Minister: Ikke givet, at Air France-KLM overlever

Gigantisk hjælpepakke til Air France-KLM