Første Boeing 787-8 Dreamliner leveret til Air Europa. (Foto: Boeing)

Medier: Air France-KLM vil købe Air Europa

Ifølge spanske medier ønsker Air France-KLM at overtage Spaniens tredjestørste flyselskab, der forgæves har forsøgt at nå en aftale med kinesiske HNA Group.

Air Europa, der er Spaniens tredjestørste flyselskab efter Iberia og Vueling, kan være på vej til at blive overtaget af Air France-KLM. Det rapporterer flere spanske medier.

Igennem et års tid har der været ført forhandlinger mellem Air Europa og kinesiske HNA Group, der blandt andet ejer Hainan Airlines. Men parterne har tilsyneladende ikke kunne nå til enighed om en aftale. De største udfordringer har været, at kineserne maksimalt kan have et 49 procent ejerskab som følge af EU-regler, men herudover har der også været vanskeligheder med værdiansættelse af det spanske flyselskab.

Air Europa har hovedkontor på Mallorca, men hovedparten af aktiviteterne foregår fra lufthavnene i Madrid og Barcelona, hvorfra der opererer en lang række europæiske og interkontinentale ruter målrettet det fritidsrejsende publikum.

Siden 2007 har Air Europa været medlem af SkyTeam-alliancen, hvor også Air France og KLM hører hjemme. Selskabet har da også ruter fra Madrid til de to selskabers hubs i henholdsvis Paris-CDG og Amsterdam-Schiphol.

Forventer en konsolidering
Hovedinteressen fra Air France-KLM ligger i en understøttelse af Transavia, der er den fransk-hollandske luftfartskoncerns lavprisenhed. Koncernchef Alexandre de Juniac har flere gange udtalt, at han forventer en konsolidering blandt de europæiske flyselskaber i lavprissegmentet, og at han søger potentielle opkøbsmål eller en partner for Transavia.

“I betragtning af den finansielle situation for Air France-KLM tror jeg kun, at det er muligt at købe, hvis prisen er lav nok. De kan i øjeblikket ikke tillade sig den luksus at betale for meget,” siger analytiker Andrew Lobbenberg fra HSBC til det hollandske medie fd.nl.

Ifølge analytikerne kunne Air Europa være særlig interessant til en satsning på transatlantiske flyvninger til lavpris fra Paris og Amsterdam. Air Europa har et omfattende rutenet til destinationer i Sydamerika, Caribien og USA.

Air Europa er ejet af Globalia, der er en spansk rejsekoncern, der har Juan José Hidalgo og dennes nære familie som hovedaktionærer. Herudover er et par spanske storbanker med inde som ejere.

I flåden hos Air Europa indgår 18 langdistancefly ud af i alt 57 fly i flåden. Der er tale om 17 Airbus A330-fly samt et nyt Boeing 787-8 Dreamliner. Herudover er yderligere 13 Dreamliner-fly på vej.