App'en vil blive gjort tilgængelig for både iPhones og Android-telefoner. (Screendump: Naviair)

Naviair lancerer Flight Tracker

Naviair har netop lanceret en app, hvor brugere kan tracke en flyvning via deres smartphones. Data herfra skal bidrage til lufttrafiktjenestens arbejde, lyder det.

Medarbejderne ved Naviair overvåger ikke kun den kommercielle flytrafik til og fra danske lufthavne, men den danske lufttrafiktjeneste varetager også en række andre opgaver. Heriblandt er opgaven med at integrere den bemandende lufttrafik med den, der er ubemandet.

Den ubemandede trafik refererer til de droner, som både benyttes af private til eksempelvis at optage film fra luften og virksomheder eller organisationer, som bruger dem til inspektion af infrastruktur eller byggerier samt andre formål.

Til hjælp for dette arbejde har Naviair netop lanceret en app, som skal benyttes til at teste og analysere den del af tjenestens arbejde, der handler om – potentielt – at gøre brug af mobilnetværket til at holde styr på den bemandede luftfart, som bevæger sig i det samme luftrum som droner.

Ansporet af ny lovgivning
App’en fungerer således, at den giver bemandet luftfart som faldskærmsudspringere, hang- eller paraglider og luftballoner, som sædvanligvis ikke har en transponder ombord, der tilkendegiver deres position i luftrummet, mulighed for at tracke deres flyvning via mobilforbindelsen på deres smartphone.

Det nye tiltag er udviklet på baggrund af en kommende EU-lovgivning på droneområdet. Det vedrører det såkaldte U-Space, som er en digital og automatiseret infrastruktur for droner, der blandt andet indeholder et styringssystem for luftfartstrafik, som skal gøre det muligt for droner og bemandede fly at kommunikere med hinanden.

At benytte en app til det formål er ifølge Naviair væsentligt billigere end de eksisterende teknologier, men metoden er dog endnu ikke operativt godkendt. Det er baggrunden for, at tjenesten med app’en kaldet Naviair UTM ønsker at teste hvor effektivt mobilnetværket egentligt er til at tracke bemandede luftrumsbrugere, som bevæger sig i samme luftrum som droner.

Data anonymiseres
I første omgang er app’en blevet udgivet til iPhones, men Naviair oplyser, at den snart også vil blive gjort tilgængelig til smartphones med Android. Lufttrafiktjenesten opfordrer brugere af luftrummet til at installere app’en, da det vil være en hjælp for Naviair.

”Vi håber, de af jer som flyver bemandet luftfart vil bidrage til vores videre udvikling af appen, ved at benytte den når I er i luften i for eksempel luftballon, hang- eller paraglider og lignende. Alt data sendes i anonymiseret form direkte til Naviair UTM udelukkende til test og analyse formål til vores videre arbejde,” lyder det fra tjenesten.


Relaterede artikler:

Sådan fungerer Flightradar24

Norsk koncern rykker ind i dansk lufthavn

Vil muliggøre samtidig afvikling af fly- og dronetrafik